Увод у Колопрактолошку радионицу

Светски хирург оперише у панчевчкој Општој болници

Професор др Амџад Парвајз биће два дана у нашој здравственој установи

Светски познати хирург из Енлгеске проф др Амџад Парвајз, данас и сутра, 4. и 5. августа, борави у Општој болници Панчево, где ће извршити укупно три операције дебелог црева лапароскопском методом. Он је већ четврти пут у нашој болници, а и овог пута дошао је на позив др Младена Јанића, хирурга Опште болнице који се специјализовао за колоректалну хирургију.

Данашња посета професора је увод у Колопрактолошку радионицу, коју болница у октобру организује по седми пут и прилика да се хирурзи сретну са једним од водећих инструктора роботске и лапароскопске хирургије у свету.

„Срећан сам што сам овде. Пре четири године смо овде у болници почели са обукама за лапараскопске операције дебелог црева, и овде долазим с времена на време ради подршке и помоћи вашим колоректалним хирурзима“, истакао је проф др Амџад Парвајз.

У панчевачкој болници лапароскопске операције се изводе две године, и до октобра ће бити урађено око 100 операција дебелог црева.

„За извођење оваквих захвата био нам је неопходан лапароскопски стуб, који је наша болница добила од Покрајинског секретаријата, а операције на седмој колопрактолошкој радионици радићемо на најсавременијем стубу марке Шторц, захваљујући компанији „Алмекс“, која је прошле недеље купила тај уређај, вредности 50.000 евра“, рекао је др Младен Јанић.

Радионици је присуствовао и др Благоје Ђукановић, са КБЦ „Бежанијска коса“. Он је истакао да је у тој установи лапароскопска хирургија дебелог црева почела да се ради прошле године и да је до сад урађено шездесетак операција.

Др Младен Јанић каже да се цео панчевачки тим хирурга обучава за лапароскопију дебелог црева, укључујући и младе хирурге.

Седма колопрактолошка радионица окупиће око 250 хирурга из целе земље, а учествоваће и стручњаци из Русије, Ирана, Лондона… Професор др Амџад Парвајз ће том приликом извести уживо операцију дебелог црева.

Лапароскопска хиргургија је у односу на класичне операције много конфорније за пацијенте јер су резови много мањи и опоравак је знатно краћи, а за хирурге предност у оваквим захватима је што је захваљујући веома добром прегледу моогућност грешке је сведена на минимум.

 

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: