Запослени у Заводу за јавно здравље Панчево радно прославили дан установе

Стручни скуп о употреби антибиотика и рођендан уместо у новој згради на две адресе

Завод за јавно здравље Панчево обележио је данас, 1. новамбра, 96 година развоја хигијенско-епидемиолошке службе у Панчеву и јужном Банату, и 26 година самосталног постојања. Том приликом у малој сали Градске управе одржан је стручни скуп под називом „Антимикробна резистенција: изазови и могућности у свакодневном раду са пацијентима”.

Циљ састанка је скретање пажње јавности и стручњака на опасност која прети јавном здрављу, те позив грађанима и грађанкама на одговорно коришћење антибиотика како би се смањила антимикробна резистенција.

То је и препорука Светске здравствене организације, која овом глобалном проблему придаје велики значај.

И наша земља се укључује у активности за решавање овог великог јавноздравственог проблема, рекла је др Ивана Ћирковић, професорка Медицинског факултета у Београду, једна од предавачица на скупу у Градској управи. Она је истакла да ускоро треба да буде објављен Национални водич за рационалну употребу антибитика, што ће допринити да се они пажљивије преписују. Такође, у изради је Национални акциони план за борбу резистениције.

„Одговорност за велику потрошњу антибиотика која доводи до антимикробне резистенције је на свима нама. Стога грађани треба да буду одговорни према себи, а лекари да се придржавају смерница и добре клиничке праксе”, напоменула је докторка.

Тренд повећаног коришћења антибиотика актуелан је и у Јужнобанатском округу, рекла је др Љиљана Лазић, директорка Завода за јавно здравље Панчево.

„Организовање оваквог стручног скупа је наш допринос овој веома важној теми. Позвали смо стручњаке и лекаре са Медицинског факултета, из нашег Завода и Опште болнице Панчево који су ту да пренесу своја искуства и знања и да дају препоруке на шта треба обратити пажњу и како треба контролисано употребљавати антибиотике”, објашњава директорка.

И ове године запослени у Заводу за јавно здравље нису прославили рођендан у новој згради, која се гради од 2008. године. Због реконструкције Интернистичког блока Опште болнице Панчево, у чијим просторијама се Завод налазио последњих 40 година, Завод је исељен на две локације –  у Очну амбуланту и Железничку амбуланту Дома здравља Панчево. Др Љиљана Лазић каже да и поред тога што раде у отежаним условима, и даље грађанима и грађанкама пружају све услуге које су и до сада имали.

Она додаје да је завршетак зграде који је до сада био у надлежности покрајинских институција прешао у руке Републике, тако да од сада о томе брине Канцеларије из јавна улагања. Како смо сазнали од директорке у току је припрема документације, а ускоро би требао да буде расписан и тендер за извођача радова. Она се нада да ће следеће године обе зграде бити заврешенe, и да ће панчевачко здравство, како каже, добити простор какав заслужује.

 

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress