Обележен Међународни дан физичке активности

Спорт је основа за здрав живот

„Физичка активност јесте најјефтиније лек, и превентвина „пилула“ против многих болести. Љубав према покрету и спорту је основа за здрав живот. Грађани Града Панчева треба да користе све природне ресурсе које наш град има – зелене површине, Народну башту, спортски центар, базен“, каже др Дубравка Николовски, из Завода за јавно здравље Панчево, поводом Међународног дана физичке активности, 10. маја. Она је данас у малој сали Градске управе одржала стручно предавање „Значај мотивације у промоцији физичке активности”, у организацији Завода за јавно здравље Панчево и ЦЕРМЕС-а.

Докторка истиче да су се навике код деце, али и одраслих промениле на горе, и да данас деца све више седе испред компјутера и екрана, а све мање се играју у дворишту. Због тога долази до појаве гојазности, али и болести као што су дијабетес, кардиоваксуларне болести, малигна обољења,  депресија и друго.

Током дана у Хали спортова Панчево, одржане су „Мале олимписке игре”, на којима је учествовало 400 малишана, од првог до трећег разреда из девет основних школа. У вртићу „Чуперак“ одржан је спортски час са родитељима, а за крај обележавања Међународног дана физичке активности, чланови ПД „Јеленак”приредили су час орјентиринга у Народној башти.

Од 10. до 17. маја грађани и грађанке ће имати прилике да бесплатно вежбају у клубовима „СМС фитнес”, „Би фит”, „Фиеста”, „Колосеум” и „Флекс фитнес”.

Од 2002. године Светска здравствена организација обележава Међународни дан физичке активности „Кретањем до здравља”, у циљу подизања свести целокупне светске јавности о значају и важности редовне активности у очувању и унапређењу физичког и менталног здравља.

 

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress