Скривање броја умрлих у Војводини

Смртни исходи од корона вирусa тајна и у Панчеву

„С обзиром да је актуелна епидемиолошка ситуација везана за Ковид 19, посебно дискусија о броју смтрних исхода у земљи узнемирила јавност, заузели смо став да би изношење половичних и непрецизиних података додатно узнемирило јавност и довело је у заблуду“, гласи одговор Института за јавно здравље Војводине нашој редакцији

Новосадски портал 021.рс објавио је да је покрајински премијер Игор Мировић изјавио за њихов медиј, да су у Војводини од почетка епидемије од последица вируса корона умрле стотине људи, али да тачну информацију треба да саопшти републички Кризни штаб. Навео је да иако зна податке, за њихово објављивање је задужена Република „јер је такав договор“.

Мировић је о броју преминулих говорио на питања 021.рс, јер већ месецима војвођанска власт и Клинички центар Војводине не дају податке о преминулима, мада се процењује да има много више мртвих од последњег датог податка у септембру, када је речено да је до тада од последица Ковид 19 преминуло 120 људи. Сада се већ процењује да има и око 500 преминулих.

„Умро је јако велики број људи, у питању је више стотина људи у Војводини који су од почетка кризе до данас умрли од ковида, али прецизан број може да саопшти Кризни штаб, такав је једноставно договор, да не би имали податке које онда укрштамо, анализирамо, проверавамо да неко није добро рекао, да неко говори неистине. Кризни штаб износи прецизне податке“, навео је Мировић.

Међутим, Кризни штаб, који заседа у Београду, податке о броју преминулих у Новом Саду и Војводини никад не износи, а на сајту Ковид19.рс даје се укупан број умрлих за тај дан без икаквих пратећих информација о годишту, полу или месту где је особа преминула, констатује 021.рс.

И број преминулих од Ковид-19 у Панчеву до данас је тајна, јер од почетка епидемије корона вируса те податке нико од надлежних није ниједном објавио. Наша редакција је више пута постављала ово питање, како градским, тако и покрајинским и републичким властима и здравственим установама, али одговор нисмо добили. Затим смо се у јулу послали захтев за приступ информацијама од јавног значаја Институту за јавно здравље Војводине, којим смо између осталог тражили и број умрлих у граду Панчеву, од почетка епидемије. Најпре смо упућени да податке тражимо од Завода за јавно здравље Панчево, иако је познато да се подаци из целе Војводине сливају у Институт и да их та установа има. Након тога смо се обратили жалбом Поверенику за информације од јавног заначаја и заштиту података о личности, који је решењем од 17. новембра, наложио тој здравственој установи да нам достави тражене податке. Другог децембра стигао нам је одговор на захтев, али не и подаци. У одговору Института наводи се следеће:

„С обзиром да је актуелна епидемиолошка ситуација везана за Ковид 19, посебно дискусија о броју смтрних исхода у земљи узнемирила јавност, заузели смо став да би изношење половичних и непрецизиних података додатно узнемирило јавност и довело је у заблуду. Наиме, подаци које сте тражили су делимични и непотпуни, из разлога што поступак контроле, валидације и коначне класификације сваког смртног исхода са Ковид 19, по појединачном случају траје дужи временски период и то од три недеље до шест месеци. У међувремену регистровали смо нове смртне исходе који су у овом тренутку у фази провере контроле, валидације и коначне класификације у сарадњи са Републичким заводом за статистику и здравственим установама, и усклађују се са националном регулативом. Поред тога додоатно смо у обавези да извршимо усклађивање са методологијом Светске здравствене организације. Из тог разлога се подаци који тражите у овом тренутку не могу сматрати поузданим“.

С обзиром на то да нисмо задовољни добијеним одговором, и да очигледно Институт поседује податке које скрива од јавности, поново смо се обратили Поверенику са предлогом за управно извршење.

 

 

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress