Панчево домаћин Националног конгреса анестетичара Србије

Школовање и мале плате – највећи проблеми

Панчево је овог викенда, од 12. до 14. октобра, домаћин осмог Националног конгреса анестетичара Србије. Током три дана око 400 учесника из Србије, Словачке, Чешке, Македоније, Црне Горе, Хрватске, БИХ, и из Америке, разговараће о различитим темама и искуствима, а у првом плану биће школовање анестетичара.

Наиме, како нам је објаснио Јован Филиповић, анестетичар на Институту за онкологију и радиологију Србије, и председник Удружења анестетичара Србије, који је један од организаотра скупа, за сада за ту струку постоје само специјалистистичке студије. Циљ удружења је да се у Србији успостави специјализација, мастер и докторати.

Као и са другим струкама у здравству, попут медицинских сестара, и међу анестетичарима влада тренд одласка у иностранство.

„Са 350 евра овде се тешко живи. У Европи за исти посао анестетичари су плаћени од  2.500 и 3.000 евра, за исти рад као и овде, док у Америци зарађују од 10.000 до 12.000 долара месечно. То је и за њих велика плата, али у питању је врло одговоран посао“, каже Филиповић.

Техничари за анестезију, реанимацију и интензивну негу анестетичари раде у сали и посвећени су особама које се налазе у критичним, по живот опасним ситуацијама.

Општа болница Панчево која је један од организатора догађаја има солидан број анестетичара и анестезиолога, истиче др Слободан Овука, директор те установе. Око 20 анестетичара и 14 анестезилога ради у тиму у панчевачкој болници.

Јасмина Тамбуровић, анестетичарка из Опште болнице Панчево, каже да је у и тој установи младе анестетичарке одлазе у иностранство, али да ипак служба добор функционише.

Љиљана Ковачевић, анестетичарка која живи у Америци, у Њу Џерзију и ради у болници Mountain каже да за разлику од наше земље у Америци анестетичари имају много више слободе и независности, па се често деси да остану сами у операционој сали, без анестезиолога.

Организатори Националног конгреса анестетичара Србије су Општа болница, Удружење анестетичара, Савез здравствених радника Србије.

 

 

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: