Завод за јавно здравље Панчево обележио свој дан

Семинар о колоректалном карциному: пораст броја оболелих у Јужном Банату

Завод за јавно здравље Панчево обележио је у петак, 1. новембра, свој дан оснивања скупом под називом „У сусрет стогодишњици организоване превентивне здравствене заштите у Панчеву„. Као самостална установа Завод постоји од 1991. гдоине, али делатност заштите јавног здраваља датира од 1919. године.

У оквиру скупа који одржан у малој сали управе Града Панчева одржан је акредитован семинар за лекаре под називом „Превенција, дијагностика и терапија колоректалног карцинома“, а предавачи су лекари Завода, Дома здравља и Опште болнице Панчево. Семинару је присуствовало око 50-ак лекара из Јужног Баната.

Ова година је у Заводу протекла у знаку едукативних и превентивних програма, каже Љиљана Лазић, директорка установе. Такође, она је истакла да је ове године дошло до појаве морбила, али да на територији нашег окгруга није било проблема, с обзиром на обухват вакцинације од преко 90 одсто. Поменула је и вирус Западног Нила од које је ове године у Војводини оболело доста грађана и грађанки. Љиљана Лазић каже да су у сарадњи са локалним самоуправама и ветеринарским установама већи проблеми спречени.

Пораст броја оболелих од колоректалног карцинома

Према подацима Завода за јавно здравље Панчево у последњих седам година приметан је пораст оболелих од колоректалног карцинома, пре свега код мушкараца.

„Сваке године региструјемо 180 новооболелих и 120 смртних исхода. Пацијенти имају од 55 до 69 година, а смтртност је најучесталија у узрасту од 60 до 75 година. Нажалост, последњих година од овог тумора оболевају и млађи људи, од 35 година“, рекла је др Тања Тодоровић, епидемиолог и шефица одсека за незаразне болести у Заводу.

Она је додала да је слична ситуација и у Србији – по броју оболелих налазимо се на 13. месту у Европи, а по броју умрлих на 6. УНа светској лисити наша земља је такпђе у врху по броју оболелих и умрлих од колоректалног карцинома.

Због тога, према речима докторке, важно је скренути пажњу на ову тему, као и на превенцију и факторе ризика.

„Генетика, неправина исхрана и гојазност, физичка неактивност, конузумиирање алкохола и пушење су могући окидачи за добијање болести. Што се тиче превенције од 2013. године се спроводи скриниг програм, и до 2017. године на овај начин откривено је 33 карцинома код особа које нису имале никакве симпотме. Позивамо све суграђане од 50 до 74 година, који добију позив да се јаве изабраном леакерау и ураде скриниг“, апелује докторка.

 

 

 

 

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: