Март – месец борбе против рака

Рано откривање малигних болести – веће шансе за излечење

Март је, према Календару јавног здравља, месец посвећен борби против рака и време када стручњаци поручују да рано откривање ове болести у великој мери чини лечење делотворнијим и успешнијим и са мањим финансијским издацима.

У Србији се годишње просечно дијагностикује око 36.000 нових случајева малигних болести, док од рака умре више од 20.000 људи, подаци су Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.

Малигне болести се налазе на другом месту у оболевању и умирању од свих болести, одмах иза болести срца и крвних судова.

У Јужнобанатском округу, годишње од 1350 до 1400 особа оболи и 930 умире од малигних болести, oд тога само у Панчеву од 650 до 700 особа оболи и од 370 до 400 умре од рака, подаци су Завода за јавно здравље Панчево.

„Водећи узроци оболевања и умирања од рака у нашој земљи готово су идентични водећим узроцима оболевања и смртности од малигних тумора у већини земаља у развоју. Мушкарци у нашој средини највише оболевају  и умиру од рака плућа, дебелог црева и простате. Код жена, малигни процес је најчешће локализован на дојци, дебелом цреву, плућима и грлићу материце, који су и најчешће узрок смртног исхода од рака код наших жена“, наводи се у саопштењу панчевачког Завода за јавно здравље.

Око 30% свих смртних исхода од малигних болести последица је пушења, прекомерне телесне тежине, неправилне исхране, недовољне физичке активности и конзумације алкохола, саопштава „Батут“.

Према подацима Светске здравствене организације (СЗО) око 14,1 милиона људи годишње оболи, док 8,2 умре од малигних болести. До 2032. године очекује се да ће оболети 25 милиона људи широм света, односно, оболевање од рака ће порасти за 70%, највише у неразвијеним и у средње развијеним земљама.

Превенција и рано откривање малигних болести од великог је значаја за јавно здравље и представља најефикаснији приступ контроли малигних болести. На више од 80% свих малигних болести могуће је утицати модификовањем фактора ризика – пушење дувана, неправилна исхрана, физичка неактивност, конзумирање алкохола, инфекције, фактори из животне и радне средине који су одговорни за појаву болести, указују стручњаци.

Нове смернице Светске здравствене организације имају за циљ да побољшају  шансе за преживљавање људи који живе са раком, тако што ће усмерити здравствене службе на рано дијагностиковање и лечење ове болести.

У Србији су 2013. године донети национални програми за скрининг рака грлића материце, рака дојке и колоректалног рака, који би требало да у наредном периоду значајно смање оболевање и умирање од наведених локализација малигних тумора.

За рано постављање дијагнозе неопходно је повећати свест јавности о симптомима различитих врста рака и охрабрити људе да се обрате свом изабраном лекару по појави симптома; инвестирати у јачање и опремање здравствених служби и у едукацију здравствених радника како би могли да поставе тачну и благовремену  дијагнозу; омогућити приступ безбедном и делотворном лечењу, супортивном лечењу и палијативној нези људима који живе са раком, наводи се у саопштењу „Батута“, са поруком да „Рано дијагностиковање рака спасава животе и смањује трошкове лечења“.

 

 

 

 

 

 

Dunja Stojković

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: