Обележен рођендан Завода за јавно здравље Панчево

Прослава радном конференцијом на тему алергених полена

Завод за јавно здравље Панчево обележио је у среду, 6. новембра, у Малој сали Градске управе Панчево, дан оснивања стручном конференцијом „Алергени полен и поленске алергије“. Гости су биле колеге са територије јужнобанатског округа, али и из Београда.На почетку конференције наступио је подмладак хора Панчевачког српско црквеног певачког друштва Панчево, а затим се обратила др Љиљана Лазић, директорка Завода за јавно здравље Панчево.

Она је подсетила којим се све делатностима и услугама бави Завод, те напоменула да су стручност и професионалност кадрова најважнија снага установе. Додала је да је ове године запослено седам нових лица, и указала на изазов који стоји пред установом више од деценију – заваршетак нове зграде Завода за јавно здравље. Од прошле године финансирање је уместо покрајинских институција прузела републичка Канцеларија за јавна улагања, и очекује се да ускоро буде расписан тендер за пројекта за завршетак радова. До тада, као и предтходних две године, Завод ради на две локације – у Железничкој амбуланти и у просторијама Очне болнице Панчево, након што су измештени из болничке зграде због реконструкције Интернистичког блока.

Директорка је додала да током ове године није било епидемија, тровања и сличних проблема, те да су 2019. годину обелележила предавања о превенцији наркоманије у свим школама на територији Јужнобанатског округа, а то је 105 основних и 20 средњих школа.

Поред тога, Завод је учестовао и на више међулабораторијских исптивања, а у научно-истражичаком пројекту нових тестова за испитвање микро плазме, код урогениталних инфекција, лабораторија панчевчаке установе једина је међу установама ван Европске уније, која је изабрана за спровођење тих тестова.

Мониторинг полена и утицај на здравље

На неопходност мониторинга полена суспендованог у ваздуху указала је Светска здравствена организација (СЗО) званичним закључцима састанка на тему „Phenology and Human Health: Alergic Disorders“, који је одржан у Риму 2003. године. Наиме, у последњих 50 година се региструје повећан интензитет полинације услед глобалних климатских промена. Резултати мониторинга алергеног полена омогућавају проучавање, превенцију и дијагностиковање и од значаја су и за лечење поленских алергија.

Са првим знацима пролећа и бујања вегетације огроман број људи широм планете суочава се са симптомима алергије. Поленова зрна код више од 20% људске популације изазивају алергијске реакције (бронхитис, коњуктивитис, дерматитис, поленску кијавицу), док у случају дуготрајног и вишегодишњег излагања високим концентрацијама један део људске популације оболева од хроничног бронхитиса и бронхијалне астме.

Колико је значајна тема о којој се говорило на конференцији, показало је и предавање Мирјане Митровић, из Агенције за заштиту животне средине Републике Србије. Она је објаснила како Агенција прати алергени полен и истакла да су ове године концентрације амброзије биле изузетно високе, те да великих и правих акција уништавања алергеног корова нема. Први уређај за мониторинг полена је постављен 2001. године, да би данас националну мрежу мерних станица чинило 25 уређаја. Сви подаци који се налазе у националној бази података се шаљу у европску базу EAN (European Aeroallergen Network). Ове информације су доступне на интернету и особе које планирају да путују могу да се информишу о здравственом ризику врста чија је полинација у току.

Да је амброзије све више показују и подаци – 2004. године на пример броја дана са прекорачењем концентрација поленових зрна амброзије износио је 99, а 2018. године 120. Панчево је међу градовима са високом концентрацијом амброзије са 65 дана са прекорачењем дозвољене границе.

Фацинира и податак да у време интезивне полинације, у једном дану, једна биљка може да произведе чак 2,5 милијарди полелових зрна!

Остали предавачи су приказати информације о етиологији, патогенези, клиничкој слици, дијагностици и лечењу поленских алергија.

Свакако најбоља превентива је избегавање полена, другим речима уклањање амброзије пре него што почне да цвета. То би, сматра др Слободан Продановић, пулмолог у Дечјој болници Панчево, драстично били смањени трошкови за лечење деце јер су лекови скупи.

„Деца су изузетно угрожена деца и огромна се средстава троше за лечење, која би требало да се уложе у борбу против амборзије. Као последица дугатрајне алергије на полене, чак 60 до 70 одсто њих добије астму. Ипак, ми не чекамо да почне цветање већ крећемо са терапијама на време, и зато немамо тешке случајеве астме и хоспитализацију. Осим природних загађивача, окидача за настанак алергије има свуда, а то су загађење, комунално загађење, индустарија, саобраћај и друго“, каже доктор.

Пораст броја алергија, приметан је међу пацијентима др Славице Ђурице, алерголога у Општој болници Панчево. Прошле године докторка је примила 3.460 пацијената, а до новембра ове године тај број је 3.200, што значи да ће премапти прошлогодишњи број. Пораст броја пацијената, према њеним речима, осети се од августа до септембра, углавном због амброзије као великог алергена. Међутим, у зимским месецима заступљена је алергија на гриње, која је по учесталости веома близу алергијама на полене. Све је већи број људи који су алергични и на полене трава и на полене корова, а велики је борј пацијента са продуженим кашљем, који неретко доводи до бронхијалне астме.

О утицају глобалних климатских промена на распротстрањеност и концентрацију полена, говорила је прим др Дубравка Николовски, из Завода за јавно здравље Панчево. Она је истакла да услед глобалног отопљавања долзаи до продужења времена полинације различитх биљних врста и утиче на њихову концентрације. Говорила је и о интенет апликацијама које могу да помогну у вођењу дневника полена, и апликација која још није доступна у Србији,а  тиче се пријваљивање локација на којиам је аброзија од стране грађана и грађанки.

 

 

 

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: