У организацији Службе за трансфузију и Црвеног крста Панчево

Промоција хуманости и давалаштва

Штанд на платоу испред Културног центра

Поводом Светског дана добровољних давалаца крви, 14 јуна, Служба за трансфузију крви Опште болнице Панчево и Црвени крст Панчево организоваће уличну манифестацију. Од 10 до 12 сати тог дана биће постављен штанд на платоу испред Културног центра.
Општа болница Панчево и Црвени крст Панчево захваљују свим добровољним даваоцима крви на доприносу који дају у обезбеђивању стабилних резерви крви, на брзом реаговању у ванредним ситуацијама када су несташице крви појединих крвних група те тако обезбеђују несметано лечење болесника.
Овогодишњи мото обележавања 14.јуна је „Не чекај незгоду. Предузми нешто. Дај крв. Дај сада. Дај редовно“ како би се скренула пажња на давање крви у ванредним стањима када се свако запита: „Шта ЈА могу да урадим? Како могу ЈА да помогнем?”

У Панчеву се на годишњем нивоу прикупи довољан број јединица крви, на основу плана потреба болнице за крвљу и крвним компонентама. Како објашњава др Радмила Раилић Ристовска, шеф одсека базичне трансфузије у Служби за трансфузију, крв и компоненте су на основу медицинских критеријума једнако доступне за лечење свим пацијентима. Сва крв се тестира на наведене вирусне маркере. Крв се процесира, приправљају се компоненте од крви, тако да се једном јединицом крви лечи више пацијената.

Докторка наводи да се у Србији трансфузија крви примењује за кардиоваскуларне интервенције, трансплантације органа, масивне траума, као терапија код хематолошких и малигних обољења и у току компликација у трудноћи.
Најбезбеднија група давалаца су редовни неплаћени даваоци крви.

„Крв је веома важан ресурс. Приступ безбедној крви и продуктима крви у довољним количинама, представља основу ефикасног система здравствене заштите. Обезбеђивање довољних количина безбедне крви захтева развој националне координисане трансфузиолошке службе, за чији рад, предуслов представља, добровољно, анонимно и неплаћено давалаштво крви“, истиче др Радмила Раилић Ристовска.

Светски дан добровољних давалаца крви обележава се у великом броју земаља у свету, уз подршку Светске здравствене организације и Међународне федерације Црвеног крста и Црвеног полумесеца.
Домаћин Централне свечаности обележавања Светског дана давалаца крви 14. јуна 2017. је Вијетнам. Глобални догађај одржаће се у Ханоју, у Националном институту за хематологију и трансфузију.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: