Интересовање грађана Панчева за имунизацију добро

Приоритетне групе вакцинисане, на ред долазе млађи људи

У Панчеву за сада до цепива само уз пријаву

Након што је прошлог викенда у седам градова у Србији, омогућена вакцинација против корона вируса без пријаве преко еУправе или контакт центра, упитали смо Завод за јавно здравље Панчево, да ли би такав начин имнуизације могао бити примењен и у нашем граду. Из Завода су кратко одговарили да још немају званичну информацију о томе.

Од др Оливере Станишић, епидемиолошкиње Завода за јавно здравље Панчево, сазнали смо и да је највећи број лица из приоритетних група са територије Јужнобанатског округа вакцинисан ( здравствени радници, лица смештаена у геронтолошким центрима, установе социјалне заштите, старији од 75 година, старији од 65 година са једним или више комобирдитета…)

Она напомиње да се вакцинација по групама приоритета спроводи у односу на највећи ризик да неко оболи због велике изложености вирусу – здравствени радници, и због велике вероватноће да се развије тежак облик болести са смртним исходом-старији од 70 година ,особе корисници геронтолошких центара.

Докторка каже и да је интересовање грађана Панчева за вакцинацију добро, и да ће се у наредном периоду преко спискова е Управе, вршити заказивање вакцинације и за млађе суграђане, у односу на вакцину за коју су се определили.

Према евиденцији коју ЗЈЗ Панчево има до 15. марта, око 63.000 лица у Јужнобанатском округу примило је прву дозу вакцине против Ковид-19, док је у Панчеву бар једну дозу вакцине примило око 22.000 особа. Са две дозе, вакцинисано је око 24.000 особа у јужном Банату , док је у Панчеву две дозе цепива примило приближно 10.000 наших суграђана.

Епидемиолошка ситуација по питању Ковид-19 инфекције у Јужнобанатском округу и у граду Панчеву је нестабилна са тенденцијом пораста броја оболелих и одговара епидемиолошкој ситуацији на територијеи целе Републике Србије, напомињу из Завода и подсећају на стриктно придржавање свих прописаних противепидемијских мера.

Подаци Института за јавно здравље Војводине од јуче показују да је у Панчеву регистровано више од 1.000 активних случајева заразе корона висуром.

 

Редакција

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: