У организацији Дома здравља Панчево

Превентивни прегледи поводом Светског дана борбе против рака

Светски дан борбе против рака, 4. фебруар, ове године се обележава под слоганом „Ми можемо и можеш“.

Тим поводом Дом здравља Панчево ће у понедељак, 6. фебрура, у здравственој амбуланти „Горњи Град“, Улица Светог Саве 88, од 8 до 10 сати спровести акцију превентивних прегледа за заинтересоване грађане.

Поред мерења тежине, висине, крвног притиска, масноћа и шећера у крви, грађани ће бити упућивани на скрининг прегледе (мамографија и хемокулт тест).

Хемокулт тест ће моћи да ураде на лицу места грађани преко 50 година живота, а са собом требају понети узорак столице у стерилној бочици коју могу купити у апотеци .

Тренутно, 8,2 милиона људи умире од рака широм света сваке године (старости од 30 до 69 година живота). Сваке године у Србији се дијагностикује око 36.000 нових случајева рака и више од 20.000 особа премине од малигних болести.

Током последње деценије  број оболелих од рака у Србији порастао је и код мушкараца и код жена. Мушкарци у нашој средини највише оболевају од рака плућа, дебелог црева, простате и желудца, док се код жена малигни процеси најчешће локализују на дојци, грлићу материце и дебелом цреву .

У интересу очувања здравља лекари препоручују следеће превентивне прегледе: гинеколошки прегледи једном годишње, самопреглед дојке једном месечно, клинички преглед дојке код изабраног лекара једном годишње, мамографију од 50-те године живота, сваке друге године, затим преглед простате, после 50-те године живота и праћење промена на кожи.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress