Акција Црвеног крста Панчево

Поводом Светског дана здравља две акције добровољног давања крви

Поводом Светског дана здравља, 7. априла, Црвени крст Панчево организује у среду 7. априла, редовну Градску акцију добровољног прикупљања крви, до 9 до 12 сати, у својим просторијама.

Два дана касније, у петак, 9. априла, од 10 до 14 сати, биће одржана и ванредна акција доборовољног прикупљања крви у трансфузиомобилу, специјализованом возилу, које ће бити постављено испред Савремена галерије уметности на углу улице Војводе Живојина Мишића и Војводе Радомира Путника. Из Црвенго крста позивају све здраве људе да помогну у обезбеђивању довољних количина крви за потребе здравственог система.

Секретарка Црвеног крста Панчево Милица Тодоровић, подсећа да добровољно давање крви није само хумани гест којим помажемо другима, већ и добар начин да помогнемо  и себи – добровољно давалаштво помаже у очувању кардиоваскуларног здравља, умањује и ризик од добијања рака, пре свега рака јетре, плућа, дебелог црева и грла.

Светски дан здравља  7. април,  ове године се обележава под слоганом „Градимо правичнији, здравији свет за све”, која је усмерена на изградњу праведнијег, здравијег света и која промовише здравствену равноправност.

Неки људи  могу да живе здравије док постоје велике групе људи које живе у сталном ризику од тога да им приступ здравственим услугама може бити отежан. Говоримо о милионима који не могу да приступе основним здравственим услугама.

Пандемија КОВИД-19 нас је упозорила колико је важно имати приступ здравственим услугама, али и да могућност лечења  зависи од услова у којима се рађамо, растемо, живимо, радимо и старимо. Угрожавајући утицај пандемије је био највећи управо на најсиромашније  и оне групе за које је мање вероватно да ће имати приступ квалитетним здарвственим услугама. Тиме ће вероватније имати и негативне последице као резултат мера спроведених за сузбијање пандемије.

Црвени крст Панчево ће наставити да даје свој пуни допринос здрављу и добробити суграђанки и суграђана кроз здравствену превенцију и едукацију, унапређење менталног здравља и психосоцијалну подршку, негу и прву помоћ у заједници, као и програме хигијене у циљу испуњавања потреба рањивих или маргинализованих група, каже се у саопштењу ове орагнизације.

„Промовисаћемо солидарност кроз едукацију јавности и корисника о поштовању препорука које се односе на здравствену безбедност и здравље, помоћи ћемо  различитим категоријама становништва у приступу здравственим услугама“.

Из Црвеног крста Панчево подсећају да запослени и волонтери стоје на услузи онима којима је потребан било који вид подршке у процесу имунизације, и напомињу да одређени број лица због свог здравственог стања није у могућности да се вакцинише те вакцинацијоме чувамо, не само себе, већ и све њих.

 

Редакција

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: