Мониторинг полена

Повећана концентрација полена траве, брезе и коприве

Мониторниг полена у ваздуху који спроводи Завод за јавно здравље Панчево током прошле недеље, од 17. до 23. априла, забележио је повећану концентрацију полена брезе, траве и коприве, који изазивају велику алергеност.

Концентрација чемпреса, букве, јасена, ораха, дуда, платана, тополе и храста, је током прошле недеље била на средњем нивоу, а ниска концентрација полена забележена је код врбе, јавора и граба.

И током ове недеље наставља се тренд високе концентрације траве и коприве, док је концентрација полена брезе без промене.

Према календару цветања биљака, у мају цветају буква, бор, храст, траве, мушка боквица, врба, бели јасен, граб, бреза и раж који су изазивачи алергија и узрокују високу концентрацију полена.

Завод за јавно здравље Панчево прати концентрацију полена 24 алергогене биљне врсте значајне за наше подручје у три сезоне цветања:

  • у сезони цветања дрвећа (од почетка фебруара до почетка маја)
  • сезони цветања траваборова и липе (од маја до друге декаде јула)
  • сезони цветања корова (од друге половине јула до почетка новембра)

Лекари Завода наводе да су алергени полени су најзначајнији природни алергени који изазивају низ симтома и обољења познатих као полинозе (поленска кијавица, коњуктивитис, дерматитис, бронхитис…), које се периодично појављују везано за сезону присуства алергених полена. Један од најпознатијих и најзначајнијих алергених полена је полен амброзије.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: