Нови подаци о епидемиолошкој ситуацији у Војводини

Постепен пад броја активних случајева заразе корона вирусом

Институт за јавно здравље Војводине оцењује данашњу епидемиолошку ситуацију у АП Војводини као ванредну, са стабилизацијом тренда оболевања на високим нивоима. У овом тренутку на територији свих општина и градова ситуација се и даље оцењује као ванредна.

Током претходног дана у Војводини је регистровано 455 нових случајева. Највећи број је регистрован у Новом Саду, 131.

У овом тренутку број регистрованих активних случајева у АП Војводини је 13.902. Очекује се даљи постепен пад броја активних случајева у наредном периоду. У овом тренутку највећи број регистрованих активних случајева је у Новом Саду, 3.380, а потом следи Зрењанин са више од 1.100. У осталим општинама тренутно је мање од 1.000 регистрованих активних случајева.

Према последњим подацима  Завода за јавно здравље Панчево, у јужном Банату забележено је нових 77 случаја заразе корона вирусом, и то: у Панчеву 35, Вршцу 15, Ковину 11, Ковачици 8, Алибунару 3, Белој Цркви 2, и у Пландишту 1.

Институт за јавно здравље Војводине упозорава да је здравствени систем и даље у тешкој ситуацији, али се ситуација поправља.

Из те здравствене институције апелују на све да се настави са неопходним стриктним спровођењем проглашених мера контроле преношења болести како би се умањиле последице тренда раста броја оболелих и омогућило функционисање здравственог система

Институт за јавно здравље Војводине моли грађане Војводине да се понашају одговорно и препоручује да се стриктно придржавају свих мера предострожности и упутстава надлежних епидемиолошких служби, као што су:

Избегавање задржавања у затвореном простору у којем борави велик број људи, попут угоститељских објеката; избегавање окупљања током прослава где се окупља већи број људи, а, посебно током слава (пожељно би било славити само у кругу породице односно домаћинства, до 5 особа), божићних и новогодишњих празника, забава где се пева и гласно говори, где долази до блиског контакта јер се тиме омогућава пренос веће количине клица и појава теже клиничке слике; поштовање физичке дистанце од најмање 2 метра; обавезно ношење заштитних маски у свим затвореним просторима, посебно где је већи број људи (јавни превоз, кафићи, ресторани, пијаце и сл.); обавезну примену маске за хроничне болеснике и старије од 65 година и на отвореном; препоручено ношење заштитних маски на отвореном за здраве; редовно прање руку односно употреба дезинфекционих средстава на бази алкохола; препоручујемо особама које су биле у контакту са потрђеним случајевима да остану у самоизолацији 14 дана од последњег контакта.

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: