Међународни месец борбе против рака дојке

Пораст броја младих жена које оболевају од тумора

Према Календару здравља, октобар је месец када се обележава Међународни месец борбе против рака дојкеБрој о. Ова кампања се обележава у многим земљама света како би се скренула пажња на распрострањеност ове болести, подизање свести о значају превенције и раног откривања.

Рак дојке је најчешћи малиги тумор код жена како у свету тако и у нашој земљи. Према доступним подацима у свету сваке године од рака дојке оболи око 1.700.000 жена, а око пола милиона жена умре.

Према подацима Канцеларије за скрининг ИЈЗ Србије, у нашој земљи сваке године од карцинома дојке оболи око 4600 жена, док 1600 изгуби битку са овом болешћу.

Подаци Завода за јавно здравље Панчево, говоре да у Јужнобанатском округу, сваке године око 175 жена оболи и 75-80 умре од рака дојке. Последњих пет година највећи број оболелих регистровао се у узрасту 55-64 године живота, међутим болест је пријављена и код младих особа, већ у узрасту 25-30 година. Највећи број умрлих бележи се у узрасту 55-69 година, а најраније регистровани смртни исход био је код особе старе 30 година.

Највећи број оболелих жена и у нашој земљи је старости од 50 до 65 година живота, али се тренд пораста броја оболелих спушта према малађем годишту. Број оболелих жена према броју становника у нашој земљи је сличан другим земљама у окружењу, међутим према броју умрлих жена на жалост, наша земља се налази међу земљама са високом стопом морталитета, управо из разлога касног откривања карцинома дојке.

Ризик за рак дојке расте са годинама старости.  Најчешће се јавља код жена које:

  • имају најближе сроднице (мајка, сестра, тетка, бака) оболеле од ове болести;
  • су прву менструацију добиле пре 12. године, и последњу имале после 50. године;
  • нису рађале или су имале први порођај после 30. године живота;
  • дуже време користе хормонску терапију, алкохол и дуван;
  • су гојазније и физички неактивне.

Охрабрује чињеница да уколико се карцином дојке открије на време у преко 90 одсто случајева лечење има добру прогнозу. С тим у вези рано откривање рака дојке у има изузетну важност.

Када се рак дојке открије на време, девет од десет жена се може излечити.

С тим у вези веома је важно да подсетимо:

  1. Да свака жена треба да ради самопреглед дојке једном месечно. Важно је обратити пажњу на облик, изглед и величину дојки, промене на њима – чворићи или задебљање, увлачење брадавица, боју коже – црвенило, оток, топлина, набораност коже, појаву исцедака, бол који не пролази или сличних промена
  2. Да се превентивни клинички преглед уради једном годишње и/или ултразвук дојке по препоруци лекара
  3. Да особе узраста 50-69 година обавезно ураде скрининг мамографију једном у две године
  4. Уколико сте у породици имали блиске рођаке са дијагнозом рака дојке, важно је да се на време консултујете са изабраним доктором у вези контрола и праћења.

 

 

 

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: