Тешки услови рада за панчевачке апотекаре

Под блокадом 400 дана, решење ни на видику

Тренутни дуг установе преко 460 милиона динара

Нови састанак панчевачких Апотекара са представницима министарстава и стари проблеми актуелни 400 дана и тешки 466.199.759,96 динара. Рачун те установе здравствене заштите од децембра 2015. године је у блокади због дуга према повериоцима, а иако је прошло више од годину дана решење се још увек не назире.

Радно време апотека је скраћено, запослени долазе на посао, али не примају редовно плате. Последњу зараду примили су овог месеца за јул 2016. године. Новац за ту сврху издвојила је локална самоуправа, која би требало да им обезбеди и исплату свих плата за претходну годину.

Састанку који је јуче, 9. фебруара, одржан у Београду присуствовали су Милан Бабић, директор Апотеке Панчево, и представници министарстава здравља, привреде, локалне самоуправе и финансија.

Директор панчевачке Апотеке каже за наш портал да су на састанку направљени одређени помаци, али да решења још нема.

„Жеља министарке за државну управу и локалну самоуправу да помогне у решавању проблема постоји, али када се сва министарства укључе у разговоре долазимо до зачараног круга. Локална самоуправа је направила спроразум о репрограму дуга на седам година према добављачима, али она према закону не може да буде гарант споразума и министарства то неће да подрже“, рекао је Бабић.

Од када је рачун у блокади установа није набавила ниједну кутију лека, не раде им телефони, интернет, струјом која им је у једном наврату била искључена снабедавају се из резервних извора, а тренутно у објекту у центру нема ни грејања. Од 180 запослених колико их је било 2015. године сада у Апотеци Панчево ради око седамдесет петоро њих.

После бројних неиспуњених обећања, неуспелих преговора и разговора, они више не верују да је ће се агонија која траје више од годину дана завршити.

Председник Синдиката Апотеке Панчево Борко Бојић каже да они више ништа не очекују јер је и последње обећање државних органа дато пред Нову годину прекршено. Наиме, тада је најављено да ће модел решавања проблема бити пронађен, и да ће у 2017. годину панчевачки апотекари, али и њихове колеге широм Србије који су у сличном проблему, поново бити у могућности да достојанствено обављају свој посао.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: