Након реакције портала Бебац

Плате трудницама касне три месеца, РФЗО: данас почињу исплате

Портал је од Владе Србије затражио системско решење проблема

Након саопштења портала Бебац који је обављен пре два дана, а односи се на кашњење плата од три месеца трудницама, РФЗО се огласио и саопштио да ће данас почети са исплатама свих дуговања.

Портал Бебац је пре два дана упутио саопштење Влади Републике Србије након одговора који су добили од Републичког фонда за здравствено осигурање у којем се недвосмислено наводи да је разлог кашњења исплата „неадекватно планирање средстава“.

Такав потез државе портал објашњава као потврду „крајње неозбиљног и неодговорног приступа државе родитељству“. Због тога они захтевају од Владе Републике Србије да се проблем системски реши и да више ни једној трудници ни дана не касне уплате.

„По Закону о здравственом осигурању, РФЗО обавезан да изврши уплате у року од месец дана од пријама документације од стране послодавца те тражимо одговорност за кршење Закона“, наводи се у саопштењу портала Бебац.

Већ је устаљена пракса да послодавци и РФЗО одговорност пребацују једни на друге док родитељи испаштају и то у ситуацији кад их чекају додатни трошкови око куповине опреме за бебе и то по најскупљим ценама у Европи, а нико им неће опростити ни плаћање рачуна држави због које су сад у проблему, наводи се у саопштењу портала.

Опширније на линку.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: