Државни пројекат развоја здравства

Панчево добија Здравствени центар и огранак Института за јавно здравље Војводине

Министарство здравља изарадило је документ, под називом Мастерплан или План оптимизације, чији је циљ да у наредних 15 година, кроз нову организацију здравственог система, обезбеди побољшање квалитета, приступачности и ефикасности здравствене заштите и повећање економске ефикасности здравственог буџета.

План оптимизације мреже установа здравствене заштите покренут је 2019. године, на основу анализа и истраживања. Како наводи министарство, направљене су основне стратешке смернице за сваки ниво здравствене заштите по типу пружаоца здравствених услуга, успостављена је категоризација болница, предлог нове организације и предлог методологије за оптимизацију, узевши у обзир средину између просечних и најбољих резултата по поједином типу пружаоца здравствених услуга.

Нацртом је предвиђено да здравствени систем у будућности буде подељен на шест региона – Војводина, Београдски регион, Западна Србија, Шумадија и централна Србија, Источна Србија и Јужна Србија, пише 021. Средиште сваког региона је по једна централна болница, за коју се планира да поседује најбољу опрему и кадар и која ће радити најсложеније процедуре. Сваки регион имаће регионалне апотеке, хитну помоћ и друге установе.

Предвиђено је да до 2035. године број здравствених установа у целој мрежи буде смањен са 313 на 117.

Замисао је, кажу у министарству, да пацијенти услугу добију брже – у року у сат времена од пребивалишта, без обзира на то где се налазе, као и да специјалистички прегледи буду доступнији.

Циљ је и да највећи део прегледа, посебно специјалистичких, пацијенти добију у свом дому здравља. Сваки дом здравља имаће тим специјалиста опште медицине, педијатрије, гинекологије и стоматологије док ће у другим областима прегледе обављати специјалисти из општих болница који ће део радног времена проводити у дому здравља. То је посебно важно за грађане усмерене на домове здравља у руралним крајевима где су поједини специјалисти били дефицитарни. За њих ће ова промена значити већу доступност лекара, а за све грађане мању потребу да путују до болница како би добили специјалистички преглед, као и смањење броја дуплих прегледа и лабораторијских анализа“, додаје се у Мастерплану.

Изабрани лекари ће, према овом плану, проводити петину времена на терену, у кућним посетама старијим пацијентима.

Сваки од шест региона у Србији имаће своју хитну помоћ и регионални диспечерски центар, што значи да неће постојати класичне локалне службе Хитне помоћи већ, на пример, Завод за хитну медицинску помоћ Војводине. То ће, наводи се, „омогућити лакше праћење доступности возила хитне помоћи и њихово боље усмеравање ка пацијентима“. Увешће се европски СОС број за хитну помоћ 112.

Иако се овим планом фактички укидају локални заводи за хитну помоћ, Мастерпланом се предвиђа да сви домови здравља у местима са више од 25.000 становника, као и болнице, формирају своје дежурне службе Хитне помоћи 24/7. Нејасно је због чега се онда регионализује, али уједно и локализује служба хитне помоћи, као и ко ће у целом ланцу имати коју улогу.

У Војводини у року од највише седам година број установа треба да се смањи са 93 на 57, а за до 15 година на 22 јавне здравствене установе.

Основаће се Здравствени центри – Суботица, Сомбор, Сремска Митровица, Кикинда, Сента, Зрењанин, Панчево, Вршац и Врбас.

У Панчеву ће Здравствени центар чинити Општа болница и Дом здравља, а дугорочно у периоду од 8 до 15 година, у оквиру тог ЗС биће и домови здравља у Ковачици, Ковину, и Опову.

Такође, у Панчеву ће у року од четири до седам година Институт за јавно здравље Војводине отворити свој огранак.

Како смо раније писали, новим Законом о здравственој заштити, који је ступио на снагу 2019. године, било је предвиђено формирање нове мреже здравствених установа и обједињавање домова здравља и болница, али до данас то није реализовано.

Јавне консултације трајаће до 22. фебруара, а сви заинтересовани Нацрт плана могу да погледају на сајту www.optimizacijazdravstva.rs и оставе коментаре, предлоге и сугестије.

021, Редакција

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: