Конференцији о антимикробној резистенцији

Панчевачки хирург др Душан Стојић на стручном скупу у Европском парламенту

Једини представник из целе југоисточне Европе

Познати лекар др Душан Дуда Стојић, хирург у панчевачкој Општој болници, једини је представник не само нашег града и наше државе, већ и читаве југоисточне Европе који је био позван да 22. новембра учествује на конференцији о антимикробној резистенцији, одржаној у Европском парламенту у Бриселу.

Овај стручни скуп, чији су домаћини били Соледад Кабезон Руиз, чланица Европског парламента задужена за здравство и Паскал Гарел, извршни директор европске федерације HOPE(European Hospital and Healthcare Federation), окупио је велики број учесника из бројних земаља чланица Европске уније.

О антимикробној резистенцији, односно отпорности бактерија на антибиотике, као свакодневном проблему који изазива најопасније инфекције у болницама широм Европе, говорили су предавачи из Европске комисије, Европског парламента, као и из реномираних здравствених институција из Белгије и Холандије.

Позив за др Душана Стојића стигао је од организатора који су препознали значај његовог досадашњег рада у панчевачкој болници, с којим су добро упознати будући да је др Стојић већ раније сарађивао са организацијом HOPE.

„Изузетно сам поносан на то што сам добио позив да учествујем на овој конференцији. Поносан сам на себе лично и на своју породицу, али и на свој град и на болницу из које долазим. Сматрам да је Општој болници, као регионалној установи, указана велика част тиме што је један њен представник уврштен међу учеснике тако великог и важног скупа. На конференцији се говорило о превенцији и контроли болничких инфекција изазваних антимикробном резистенцијом и изнети су примери држава које с овим проблемом далеко успешније излазе на крај поштујући све препоруке и упутства о правилној употреби антибиотика“, рекао је др Стојић.

О томе колико је антимикробна резистенција велики проблем у Европи и читавом свету, сведочи статистички податак да је око 25.000 смртних случајева годишње у ЕУ повезано с инфекцијама узрокованим бактеријама отпорним на антибиотике.

Такође, процењује се да ће до 2050. године око 10 милона људи умрети од бактеријских инфекција за које неће постојати адекватан антибиотик. Стога је борба против антимикробне отпорности постала глобални изазов за јавно здравље. Један од кључних циљева Европске комисије јесте да помогне државама чланицама ЕУ да успоставе, примењују и надгледају своје националне акционе планове који се тичу спречавања антимикробне резистенције, а који су донети по препоруци Светске здравствене организације 2015. године.

Општа болница Панчево

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: