Европска недеља имунизације

Одржавање колективног имунитета популације против заразних болести

Вакцине су временом постале жртве свога успеха

Имајући у виду значај имунизације и иницијативе СЗО која датира од октобра 2005. године, са циљем повећања обухвата имунизацијом јачањем уверења о потреби заштите сваког детета од болести које се могу спречити вакцинацијом, oве године обележава се дванаеста по реду недеља имунизације у Европском региону СЗО, од  24. до 30. aприла, под слоганом „Вакцине штите“ .

Центар за превенцију и контролу болести Завода за јавно здравље Панчево, заједно са Координаторима имунизације и сарадницима мреже осам домова здравља, две опште болнице, три специјалне болнице реализовао је тимске активности током свих ових година путем ревизија 17.020 вакциналних картона у 2016. години, пружањем стручно-методолошке помоћи свим учесницима у извођењу имунизације – 62 вакцинална пункта  и изграђеним порукама о имунизацији ка медијима, здравственим радницима, доносиоцима одлука и општој популацији те на тај начин допринео усвајању знања и изградњи позитивних ставова ка имунизацији.

Имунизација је једна од најуспешнијих јавно здравствених иницијатива. Имунизацијом се превенирају болести, компликације и смртни исходи од вакцинама превентабилних болести: дифтерија, хепатитис Б, морбиле, заушке, велики кашаљ, запаљење плућа, дечију парализу, проливе изазване ротавирусом, рубелу и тетанус.

У претходним годинама, земље Европског региона су суочене са епидемијама  малих богиња, рубеле, заушака које се јављају код осетљиве популације која није вакцинисана или није вакцинисана на време. Како заразне болести не познају границе епидемије се шире из земље у земљу.

 Лекари наводе да имунизација мора бити приоритет због седам кључних разлога:

  1. Имунизација спашава животе
  2. Имунизација је основно право, али није доступно свима
  3. Епидемије представљају озбиљне претње
  4. Заразне болести могу да изазову смртни исход
  5. Заразне болести се могу контролисати и одстранити
  6. Имунизација је исплатива јавно здравствена мера
  7. Деци у здравственим системима треба обезбедити безбедну, ефективну, доступну и ефикасну вакцину

Добро функционисање имунизационог система је један од кључних елемената за снажан здравствени систем и припрема земље за будуће јавно здравствене изазове, саопштавају из Завода за јавно здравље.  Обухват имунизацијом је један од индикатора доступности  примарне здравствене заштите и  процене капацитета здравственог система

Вакцине су временом постале жртве свога успеха, јер се не „виде“ оболели од тих болести, већ само они који нису имали прилику да оболе, јер су вакцинисани.

Достизање и одржавање колективног имунитета популације против заразних болести вакцинацијом је суштина заједничких напора у свим земљама света.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: