Октобар Међународни месец борбе против рака дојке

Од рака дојке у Јужнобанатском округу сваке године оболи око 185 и умре 75 жена.

Превентива – скрининг, мамографија и редовни прегледи

Према Календару здравља, октобар је месец када се обележава Међународни месец борбе против рака дојке. Ова кампања се обележава у многим земљама света како би се скренула пажња на распрострањеност ове болести, подизање свести о значају превенције и раног откривања.

Рак дојке је најчешће дијагностикован малигни тумор код жена (чини 24,5% свих новооткривених случајева рака) и водећи узрок смрти од рака код жена (15,5%), а следе га рак плућа (13,7%) и рак дебелог црева (9,5%) и то најчешћи малиги тумор код жена како у свету тако и у нашој земљи. Према доступним подацима у свету сваке године од рака дојке оболи око 1 700 000 жена, а око пола милиона жена умре.

Рак дојке је најчешћи малигни тумор у женској популацији и у Јужнобанатском округу. На основу последнњих публикованих података Института за јавно здравље Србије, у 2020. години од седам округа у Војводини, Јужнобанатски округ се по броју оболелих и умрлих жена од рака дојке налазио на шестом месту.

На основу података Регистра за рак Завода за јавно здравље Панчево, и у 2021. години рак дојке се налазио на првом месту и чинио је 21,1% од укупног броја оболелих и 20,3% од укупног броја умрлих од свих врста рака код жена. Од рака дојке у нашем округу сваке године оболи око 185 и умре 75 жена.

Само у Панчеву од ове болести годишње оболи 90, а 35 жена изгуби битку са овом болешћу. У последњих пет година, највише оболелих у нашем округу био је код жена старости 55 до 69 година, док је најраније дијагностиковани рак дојке био код особа узраста око 30 година.

Шта је рак дојке? Рак дојке је злоћудна израслина која настаје када нормалне ћелије почне да се убрзано умножавају и уништавају околно здраво ткиво дојке, а касније и друге органе.

ШТА ЈЕ РАК ДОЈКЕ?

Рак дојке је злоћудна израслина која настаје када нормалне ћелије почне да се убрзано умножавају и уништавају околно здраво ткиво дојке, а касније и друге органе.

Рак дојке се најчешће јавља код старијих жена које:

  • имају најближе сроднице (мајка, сестра, тетка, бака) оболеле од ове болести;
  • су прву менструацију добиле пре 12. године, и последњу имале после 50. године;
  • нису рађале или су имале први порођај после 30. године живота;
  • дуже време користе хормонску терапију, алкохол и дуван;
  • су гојазније и физички неактивне.

Рак дојке је злоћудни тумор, који уколико се открије у раној фази може бити потпуно излечен. Република Србја је започела програм за рано откривање рака дојке, скрининг мамографијом, који је бесплатан за све жене старости од 50. до 69. године.

ШТА ЈЕ СКРИНИНГ?

Скрининг подразумева преглед на изглед здравих жена, без присутних симптома и знакова болести, којим се могу открити ране промене у ткиву дојке, када је ефикасно лечење могуће.

ШТА ЈЕ МАМОГРАФИЈА?

Мамографија представља рендгенски преглед за откривање промена у дојци, које се не могу напипати или открити другим врстама прегледа. Уколико се рак дојке открије у раној фази, већа је шанса за излечење применом поштедних хируршких метода, опоравак је бржи, а кавалитет живота је бољи него код жена код којих се болест открије у каснијим фазама. У мамографији се користе мале и нешкодљиве дозе зрачења.

КАКО СЕ ИЗВОДИ МАМОГРАФИЈА?

Пре мамографског прегледа не би требало користити дезодоранс, пудер или парфем чије се честице виде на снимку и ремете радиолога у процени мамографског снимка. Мамографија се изводи снимањем обе дојке и за већину жена је безболна и кратко траје.

ПРЕПОРУКЕ:

  • Између два скрининга треба да обављате редовне прегледе дојки код вашег лекара или самопрегледом, једном месечно.
  • Уколико приметите да је видно промењена величина једне дојке, присуство чворића у дојци, промену боје и изгледа коже дојке, појаву секрета из брадавице – ХИТНО се јавите свом лекару.

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: