Нови систем прикупљања течности која живот значи и у Панчеву

Од 1. септембра давање крви једном недељно у Црвеном крсту

Овука: Нема разлога за бригу, нико неће бити ускраћен за крв која му је потребна

У складу за новим Законом о трансфузијској медицини, који ступа на снагу 1. јануара 2019. године, од 1. септембра ове године, у Панчеву послове прикупљања, прераде и теситрања крви, уместо Службе за трансфузију крви Опште болнице Панчево, радиће  Завод за трансфузију крви Војводине. Панчевачка Служба функционисаће као банка крви, која ће се бавити чувањем продуката од крви, испитивањима, праћењем примене и компликације трансфузионалног лечења.

Реорганизација доноси и новине за грађанке и грађане. Од понедељка, 3. септембра, они више неће моћи да дају крв у Служби, сваког радног дана од 7 до 15 сати, и суботом, од 8 до 13 сати, већ ће Покрајински Завод организовати акције добровољног давања крви у просторијама Црвеног крста Панчево. Прва таква акција одржаће се у среду, 5. августа, од 9 до 12 сати, па затим 12, 19 и 26. септембра.

У октобру крв ће се прикупљати 3, 10, 17, 24, и 31. октобра у исто време. Зорица Бјелић, сарадница за односе са јавношћу Покрјаинског Завода рекла је да ће, уколико буде било потребе, бити организоване додатне акције, чак и у послеподневним терминама.

У међувремену планиране су акције у средњим школама и предузећима. Већ 7. септембра, крв ће моћи да дају радници Авиоиндустрије (од 8, 30 до 10 сати) и мештани Качарева (од 10,30 до 12 сати), 21. септембра ученици Гимназије (од 9 до 12 сати), 27. септембра ђаци Машинске школе (од 11 до 13 сати), и 27. септембра радници НИС-а (од 8,30 до 10,30 сати).

Од 1. јануара ове године Завод за трансфузију крви Војводине преузео је послове Служби за трансфузију у Врбасу, Кикинди, Сенти, Вршцу, од 1. маја, преузети су Сремска Митроивца и Зрњанин, а од 1. септембра Панчево и Сомбор.

Прим.др сц.мед. Сања Богдановић, в.д. директорка Завода за трансфузију крви Војводине, рекла је на конференцији за новинаре, одржаној данас у Црвеном крсту Панчево, да се нови систем успоставља и да је циљ свих сарадника у том процесу да се он одржи и унапреди.

„Сваки почетак је тежак, и ми тренутно немамо довољно капацитета да сваког дана будемо у свих девет служби. Главни циљ нам је да обезбедимо довољне количине безбедне крви. Да ли ће је бити довољно за све зависи од свих нас – Црвеног крста, Службе, Завода, од медија“, истакла је она.

Да ће течности која живот значи бити довољно за све пацијенте уверен је др Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево. Како је прецизирао у хитним случајевима одлагаће се такозване хладне“ операције, те ће увек бити крви за хитне пацијенте.

Реорганизација неће ни на који начин угрозити нормално функционисање Опште болнице Панчево односно лечење пацијената. Нико неће бити ускраћен за крв која му треба, јер постоји систем и за обезбеђивање крви и крвних продуката који се лече и у Београду. Имамо непосредан однос са Београдом и ипак престоничке установе остају као наша адреса за оно што не можемо да решимо на секундарном нивоу“, истакао је Овука.

На питање новинарке како ће се обезбеђивати потребна крв у кризним ситуацијама, у случају тешких саобраћајних несрећа, директор је одговорио да нема бојазни да ће најхитнији пацијенти имати довољно крви, те да ће у таквим ситуацијама крв могуће бити допремана и из Београда, с обзиром на удаљеност Новог Сада.

У случају потребе ванредних испорука, са Заводом је могуће направити договор и остварити комуникацију 24 сата дневно, нагласила је Сања Богдановић, в.д. директорка Покрајинског Завода.

Службе у октобру праве план неопходне крви за следећу годину, и годишњи план акција, а Завод врши болницама испоруку крви једном недељно.

Обавеза Служби је да имају минималне резерве крви, тако да како наглашава др Радмилиа Раилић Ристовска, шефица одсека базичне трансфузије Службе за трансфузију крви ОБ Панчево, фрижидери за чување црвене течности никада неће бити празни.

Она је истакла да ће Служба имати саветодавну улогу и позвала све даваоце да и даље буду хумани да дају крв.

Конферецнији је присуствовала и Јелена Шућур Милић, сарадница Црвеног крста Војводине, која је рекла да је нови систем велики изазов за све актере, али да ће сви потрудити да се заједно и партнерски побрину да све преброде заједно.

Испред Црвеног крста Панчево новинаркама се обратила Милица Тодоровић, секретарка те установе, која је истакла улогу Црвеног крста, а то је да промовише, задржава и регрутује даваоце крви и организује акције добровољног давања крви, прилагођавајући се новом концепту организације и новом моделу рада.

У Граду Панчеву се годишње прикупи 5.300 јединица крви, а скоро половина се обезбеди у акцијама добровољног давања крви у школама и предузећима. У Панчеву 3, 87 одсто становника поклања течност која живот значи, што је нешто изнад републичког просека од 3 одсто.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: