Нови ултразвучни апарати у Општој болници

Општа болница Панчево је у претходна четири месеца купила три нова ултразвучна апарата који се користе на одељењима педијатрије, урологије и у операционом блоку.

Апарат за одељење педијатрије купљен је средствима Покрајинског фонда за здравство, док су пре месец дана захваљујући сарадњи са фирмама Фармапром, Телеком, Удружење осигуравача Србије, Бритиш моторс и Поштанском штедионицом, набављени ултразвучни апарати на одељењима урологије и операционог блока.

„Ово нам изизeтно значи, пре свега лекарима зато што се олакшава просец дијагностике, повећава се ефикасност и тачност дијагностике, самим тим и пацијентима јер ће бити смањене евентуалне листе чекања“, рекао је директор Oпште болнице др Слободан Овука.

Осим квалитетније и брже дијагностике, нови ултразвучни апарат омогућава и увођење одређених интервенција у лечењу пацијената, односно процедура као што је биопсија простате, навео је др Предраг Вујић, начелник одељења урологије на ком се годишње лечи више од 2000 пацијената.

Трећи апарат се налази у операционом блоку и служи за ултразвучно увођење регионалне анестезије за периоперативну терапију бола приликом операције. Користи се последњих месец дана, а до сада је примењена на око 50 пацијената.

Према речима др Стевана Михаиловића, специјалисте анестезиологије, реаниматологије и интензивне терапије, ова метода је значајна у раном постоперативном току и помаже бржем опоравку пацијената и отпуштању из болнице, понекад чак и истог дана након операције. Др Михаиловић је ову методу усавршио током тромесечне едукације у Немачкој, на универзитетској клиници у Дрездену, захваљујући стипендији Европског удружења анестезиолога.

„За ортопедске и траумтолошке операције ово је супериорна метода у односу на досадашње анестезирање у виду опште, тоталне или спиналне анестезије“, истакао је др Михаиловић и додао да се ова метода користи у свету већ седам, осам година и да је Општа болница Панчево међу првима у Србији , ако не и прва, где се ова метода примењује.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress