Још две особе преминуле у Општој болници Панчево

Нове жртве грипа, овакву ситуацију не памте од 2009. године

Завод за јавно здравље: у Панчеву интензитет вируса грипа испод прага средњег интезитета

Последњих дана у Општој болници Панчево све је више пацијената заражених грипом. Јуче су две особе преминуле од компликација изазваних вирусом грипа, мушкарац 1977. годиште и жена 1958. годиште.

Сви преминули у Општој болници, а укупно их је троје, су били хронични болесници, код свих је потврђен вирус грипа, и нису били вакцинисани, сазанајемо у панчевачкој здравственој установи. На Пријемном одељењу смештени су тешки пацијенти који су на респриратору, а тренутно их је двоје.

Такође, како су нам рекли овакву епидемију не памте, последњи пут слична ситуација била је 2009. године.

Из Завода за јавно здравље Панчево ове недеље стижу другачији подаци. Надзор над обољењима сличним грипу у протеклој недељи од 11. до 17. фебрауара, над 25.193 становника, показао је да укупни интензитет активности вируса грипа на нивоу средњег интензитета, те да је виши у односу на прошлу недељу посматрања за 27 одсто.

Тренд обољења сличних грипу је у порасту у општини Вршац, док је у Алибунару у паду и обе су високог интензитета, у Ковачици је у паду и средњег је интензитета, док у Панчеву, Пландишту, Ковину, Опову и Белој Цркви је испод прага средњег интензитета.

Највише заражених је у узрасној групи од 5-14 година, затим од 30-64 година, старији од 65 година…

Подаци Завода показују да је укупан број пријвљених обољења сличних грипу за 2018/2019 годину од почетка надзора (од 01.10.2018 –  17.02.2019године) 4.477,  што је 25 одсто више у односу у односу на исти периоду посматрања у сезони  2017/18 године (3354).

Од почетка надзора  узорковањем од стране Завода за јавно здравље Панчево у лабораторији Института за јавно здравље Војводине PCR тестирањем потврђена је инфекција вирусом грипа типа A(H1N1) код три пацијента: један из опште популација (Панчево), двоје из Опште болнице Панчево (1- Панчево, 1-Алибунар), а вирусом грипа типа А код  једног пацијента из сентинелног надзор – Одељења за здравствену заштиту деце Дома здравља Панчево.

Узорковањем од стране Инфективног оделења Опште болнице Панчево на Торлаку PCR тестирањем потврђена је инфекција вирусом грипа типа AH1P/2009  код 7 болнички лечених пацијената (5-Панчево, 1- Ковачица пријављен испред Инфективног одељења ОБ Панчево са смртним исходом, који се може повезати са грипом, и 1 -Ковин).

 

 

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress