Покрајински секретар за здравство у посети Општој болници Панчево

Новац обезбеђен, реконструкција Интернистичког блока у мају

Радови би требало да трају девет месеци

Покрајински секретар за здравство доц. др Зоран Гојковић посетио је данас, 16. марта, Општу болницу Панчево. Он је присуствовао састанку са др Слободаном Овуком, директором Опште болнице и Сашом Павловим, градоначелником Панчева, а затим обишао Интерно одељење и Дечје интерно одељење Опште болнице Панчево.

Том приликом покрајински секретар најавио је да ће радови на реконструкцији Интернистичког блока, почети у мају.

„Новац у износу од 500 милиона динара је обезбеђен из средстава покрајинског буџета и Управа за капитална улагања Војводине ће у року од месец дана расписати јавну набавку за изградњу Опште болнице. Очекујем да први радови почну у мају“, рекао је доц. др Зоран Гојковић и додао је све спремно за реконструкцију, те да су сви имповинско-правно односи решени, да постоји грађевинска и урбанистичка дозвола, идејни пројекат и опреативна одлука Владе.

Он је такође истакао да је на састанку постигнут договор око смештаја пацијената из Опште болнице Панчево током девет месеци, колико је планирано да трају радови. Гојковић је нагласио да лечење пацијената ни у једном тренутку неће бити заспостављено, те да постоји договор о преузимању пацијената са Клиничким центром у Београду, Клиничким центром Војводине, као и са Општим болницама у Зрењанину и Вршцу.

Др Слободан Овука, директор Оште болнице Панчево рекао је да му је част да најави почетак радова, који су најбољи пример синергије републичке владе, покрјинске администрације и локалне самоупрааве.

Овука је прецизирао да ће реконструкцијом бити обухваћен цео Интернистички блок, од сутерена где се налази Одељење физикалне медицине, преко Пријемно-ургентне службе која се налази у приземљу, преко првог спрата на којем ће након исељења Завода за јавно здравље и адаптације бити смештено Грудно и Неуролошко одељење. На другом, трећем и четвртом спрату и даље ће бити смештено Интерно одељење.

Он је додао да је тренутно  у припреми пресељење пацијаната који долазе на хемодијализу, а пацијенти ће бити смештени и у Хируршки блок.

„И поред сложене ситуације ниједном пацијенту неће бити ускраћена здравствена услуга, на коју има право у оквиру здравственог осигурања, ни у квалитету, ни у квантитету“, истакао је Овука.

Саша Павлов, градоначелник Панчева изразио је захвалност покрајинској Влади и оценио да је то прва влада која је искрено препознала потребу грађана Града Панчева, али и становника Јужнобанатског округа, да се лече у пристојној установи, што и заслужују.

Интернистички блок саграђен је 1974. године и од тада није улагано у објекат. Простире се на око 8.000 квадрата и шест спратова. На Интерном одељењу Опште болнице Панчево лече се најтежи болесници, а већ деценијама одељење је у јако лошем стању.

Годинама уназад стизала су обећања из Покрајине и Републике да ће се обезбедити средства за реновирање, што се није десило. Како би пацијентима и особљу болнице бар мало помогли, хумани грађани Панчева и одређена предузећа и фирме из Београда својим донацијама обезбедили су адаптацију десетак соба на трећем и четвртом спрату Интерног одељења.

Одељење има 109 кревета, а прошле године на њему је збринуто 4.400 пацијената и урађено 19.180 дијализа. Кроз Пријемно-ургентну службу прошло је 36.000 људи, што је више од 100 пацијената за 24 сата.

 

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress