Светски дан борбе против сиде, 1. децембар

Недоступност основних ХИВ услуга због Ковид-19 угрожава животе

Светски дан борбе против ХИВ/АИДС-а, 1. децембар, обележава се ове године под слоганом „Глобална солидарност, заједничка одговорност“, а статистика каже да је у Србији од јануара до новембра ове године новооткривених 55 особа инфицираних ХИВ-ом.
То је троструко мање него у истом периоду прошле године када је ХИВ дијагностикован код 175 особа, подаци су Института за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут.

Према званично доступним подацима у Србији тренутно живе 2.843 особе којима је дијагностикована ХИВ инфекција, а процењује се да у нашој земљи још 400 особа не зна да је инфицирано ХИВ-ом. Знајући да ХИВ инфекција може дуги низ година протицати без икаквих знакова и симптома, једини начин да се открије ХИВ инфекција је да се особа која је имала неки ризик тестира на ХИВ. Свако тестирање на ХИВ треба да буде добровољно и поверљиво, уз обавезно саветовање пре и после тестирања, а у циљу пружања правих и стручних информација потребних клијенту да донесе одлуку да ли је прави тренутак за тестирање, али и да препозна стварни ризик тј. ризично понашање које је практиковао или које и даље упражњава, и да идентификује личне могућности за превенирање инфицирања ХИВ-ом у будућности. С друге стране, ХИВ позитивне особе имају могућност да одмах по дијагностковању започну лечење ХИВ инфекције које даје одличне резултате, како у свету тако и у нашој земљи. Захваљујући терапији ХИВ инфекција је хронично стање са којим се може квалитетно и дуго живети, али само уколико се правовременим и адекватним лечењем контролише репликација ХИВ-а.

У свом обраћању поводом Светског АИДС дана, генерална директорка УНАИДС-а је рекла да пандемија Ковид-19 прети да наруши напредак који је свет постигао у здравству и развоју током последњих 20 година, укључујући постигнућа у одговору на пандемију узроковану ХИВ-ом. Данас се више од 12 милиона људи инфицираних ХИВ-ом још увек не лечи, а 1,7 милиона људи заразило се ХИВ-ом током 2019. године јер нису имали приступ основним услугама. Истакла је и да се морају у потпуности поштовати људска права жена и девојака, а криминализација и маргинализација хомосексуалаца, трансродних људи, особа које се баве секс радом и особа које се дрогирају морају престати. Закључила је да ће само глобална солидарност и заједничка одговорност помоћи да се победи корона вирус, заустави пандемија узрокована ХИВ-ом, уз гарантовање права на здравље за све.

Свет је постигао значајан напредак од касних деведесетих година прошлог века, али пандемија узрокована ХИВ-ом остаје и даље главно јавноздравствено питање на глобалном нивоу. И као и многи други главни здравствени проблеми, и ова пандемија се суочава са додатним изазовима током пандемије Ковид-19.

Услуге превенције, тестирања, лечења и неге особа инфицираних ХИВ-ом су нарушене, посебно у земљама са слабим здравственим системима. Недоступност основних ХИВ услуга због Ковид-19 угрожава животе. Свако успоравање пружања ових услуга оставиће многе рањиве популације у већем ризику од ХИВ инфекције и смртних случајева повезаних са АИДС-ом. Ипак, широм света здравствени радници и представници заједнице чине све што је у њиховој моћи да наставе са пружањем услуга, усвајајући иновативне начине за превазилажење изазова у пружању услуга узрокованих Ковид-19.

ХИВ се преноси на следеће начине:

1. Сексуалним односом без заштите тј. без кондома (анални, вагинални и орални секс, при чему највећи ризик носи незаштићени анални сексуални однос),

2. Са заражене мајке на дете (у току трудноће, порођаја и дојења),

3. Разменом игала и шприцева код интравенске употребе наркотика.

ХИВ се ретко може пренети на следеће начине:

1. Пољупцем у уста (само у случају ако обе особе имају неке ранице у устима, нпр. услед вађења зуба, крварења десни… па у том случају дође до контакта „крв на крв”),

2. При тетовирању, пирсовању… (уколико се обавља нестерилизованим апаратима и у нехигијенским условима),

3. Приликом размене прибора за личну хигијену које је претходно користила особа која живи са ХИВ-ом (бријач, четкица за зубе…).

ХИВ се не преноси на следеће начине:

1. Боравком у истој просторији: социјалним контактом као што је разговор, поглед, дружење…,

2. Додиром тј. контактом, као што је руковање и загрљај,

3. Кашљањем или кијањем, преко зноја или суза,

4. Пољупцем у образ,

5. Коришћењем истог купатила или тоалета,

6. Коришћењем исте чаше/шоље или истог прибора за јело који је користила особа инфицирана ХИВ-ом,

7. Коришћењем исте постељине или пешкира,

8. Контактом са предметима на јавним местима (телефонска говорница, држачи у јавном превозу…),

9. Коришћењем истог базена или сауне,

10. Преко животиња или убодом инсеката (комарци, крпељи…),

11. Конзумирањем хране коју је припремила ХИВ позитивна особа.

 

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress