Светски дан борбе против ХИВ-а, 1. децембар

Највише новоинфицираних ХИВ-ом у Војводини

Организовано тестирање и саветовање на ХИВ и хепатитисе до 3. децембра, од 8 до 12 сати у Заводу за јавно здравље Панчево

Поводом обележавања Европске недеље тестирања и Светског дана борбе против ХИВ-а, 1. децембра, у Заводу за јавно здравље Панчево ул. Вука Караџића  бр. 8 (бивша Железничка амбуланта), биће организовано тестирање и саветовање на ХИВ и хепатитисе до 3. децембра, од 8 до 12 сати.

Свe заинтересоване особе могу доћи на тестирање које је поверљиво, анонимно, бесплатно, није потребан упут, не заказује се, обавезно не доручковати. За све додатне информације можете се јавити на телефон 310-466.

У Београду је поводом Светског дана борбе против ХИВ-а, одржана целодневна конференција под називом „Неједнакост. АИДС. Пандемија. – Да ставимо тачку“, пренео је Данас.

Премиса овог скупа била је оснаживање повезивања и заједничког деловања свих институција, организација и појединаца, као и давање подршке особама са вирусом ХИВ-а у Србији.

На конференцији за медије, присутнима се први обратио џавни секретар у Министарству здравља Србије Ференц Вицко, који је упозорио на посебну рањивост одређених група када је ХИВ у питању.

Процењује се да је у нашој земљи максимално 1.200 особа заражених ХИВ-ом, а да је новоинфицираних 200 особа, као и ранијих година. Кључна популација која је у ризику од инфицирања су мушкарци који имају секс са мушкарцима, особе које користе дрогу интервенски, особе у затворима, сексуални радници и њихови клијенти, као и трансродне особе. Кључне популационе групе и њихови партнери чинили су око 65 процената нових ХИВ инфекција у свету 2020. године“, истакао је доктор Вицко.

Душанка Голубовић, државна секретарка у Министарству за рад, борачка и социјална питања, нагласила је друштвени утицај који ова болест има.

„Када говоримо о борби против сиде, поред здравственог, не смемо да заборавимо и социјални утицај коју ова болест има на појединца, на групе, на њихову околину и у том смислу, свакако да кроз развој социјално-здравствених услуга у заједници, видимо пут и начин којим бисмо успели да решимо проблеме које смо идентификовали у пракси“.

Државна секретарка у Министарству за људска права и друштвени дијалог, Нина Митић, осврнула се на проблеме који су постали видљивији појавом пандемије корона вируса.

Морам да истакнем да је здравље основно начело свих људских права. Припадници и припаднице друштвено осетљивих група сусрећу се са низом проблема који се пре свега тичу здравственог стања. Као један од битнијих проблема, мапиран је приступ здравственим установама особама које су на било који начин угрожене. То је ескалирало 2020. године, појавом епидемије корона вируса, где су проблеми изашли на површину, где је заустављен континуитет комуникације са лекарима и чини се да тај проблем и даље постоји“ рекла је Митић, истакавши и велики број притужби које су стигле Поверенику за заштиту равноправности, а које се тичу здравља као облика дискриминације.

Примаријус Данијела Симић, са Института за јавно здравље „др Милан Јовановић Батут“, истакла је овогодишње статистичке податке за нашу земљу.

У овој години 34 особе имају дијагностикован АИДС, а седам особа је умрло. Још три особе су умрле инфициране ХИВ-ом, али нису умрли од АИДС-а већ од неких других болести које нису повезане са ХИВ-ом. Од 120 новодијагностикованих особа у обој години, највише је у региону Војводине – 46, затим у Београду – 41, а остале су у другим деловима Републике Србије“, рекла је докторка упозоравајући да је у преношењу ХИВ-а убедљиво најдоминантнији сексуални начин трансмисије.

Редакција, Данас

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: