Анализа здравственог стања становништва јужног Баната

Најчешћа болест-повишен крвни притисак

У морталитету водеће место имају болести система крвотока и тумори

Према анализи здравственог становништва Јужнобанатског округа од 2009. до 2015. године коју је спровео Завод за јавно здравље Панчево, здравствено стање одраслог становништва карактерише обољевање од кардиоваскуларних болести и болести система за дисање, а стопе морбидитета код болести система крвотока показују тенденцију раста посматрано уназад седам година, док је стопа обољевања у паду код болести система за дисање.

Прва од десет најчешћих болести је повишен крвни притисак непознатог узрока. Поред ове, значајно место у обољевању одраслих заузимају болести мишићно-коштаног система и болести жлезда са унутрашњем лучењем, исхране и метаболизма, са високом стопом обољевања од шећерне болести, која је такође у  порасту.

Обољевање предшколске деце у Јужнобанатском округу карактерише обољевање од  болести система за дисање, као и од заразних и паразитарних болести чија је стопа морбидитета у порасту.  Стопа болести система за дисање у паду је у седам последњих година. На четвртом месту у обољевању предшколске деце налазе се симптоми, знаци и патолошки клинички и лабораторијски налази чија је стопа такође у порасту.

Водеће место у обољевању школске деце у Јужнобанатском округу имају болести система за дисање; најчешће дијагнозе у оквиру ове групе болести су акутне упале ждрела и тонзила, чији се проценат смањује посматрано шест година уназад. На високом четвртом месту су повреде, тровања и последице деловања спољних фактора. У првих пет група болести у морбидитету школске деце, као и код предшколског узраста налазе се симптоми, знаци и патолошки клинички и лабораторијски налази. Овај податак индиректно говори да је неопходно побољшати квалитет рада у здравственој заштити школске деце.

 Жене у Јужнобанатском округу пате најчешће од три групе болести, и то болести мокраћно-полног система, тумори и болести везане за трудноћу, порођај и бабиње. Стопе морбидитета код ове три групе су у опадању у односу на 2009. годину. Најчешће дијагнозе болести су запаљења женских карличних органа, поремећаји менструације и болести климактеријума.

У морталитету становништва Јужнобанатског округа као и током 2014. године водеће место имају болести система крвотока и тумори на другом месту. У 2015. години болести система за дисање заузимају треће место, као и у 2013. години, а током 2011. године су заузимале пето место. Стопа морталитета код болести система крвотока  показује тенденцију смањивања током последњих седам година, док стопа умирања код осталих водећих група болести расте.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress