Анализа здравственог стања становништва јужног Баната

Најчешћа болест-повишен крвни притисак

У морталитету водеће место имају болести система крвотока и тумори

Према анализи здравственог становништва Јужнобанатског округа од 2009. до 2015. године коју је спровео Завод за јавно здравље Панчево, здравствено стање одраслог становништва карактерише обољевање од кардиоваскуларних болести и болести система за дисање, а стопе морбидитета код болести система крвотока показују тенденцију раста посматрано уназад седам година, док је стопа обољевања у паду код болести система за дисање.

Прва од десет најчешћих болести је повишен крвни притисак непознатог узрока. Поред ове, значајно место у обољевању одраслих заузимају болести мишићно-коштаног система и болести жлезда са унутрашњем лучењем, исхране и метаболизма, са високом стопом обољевања од шећерне болести, која је такође у  порасту.

Обољевање предшколске деце у Јужнобанатском округу карактерише обољевање од  болести система за дисање, као и од заразних и паразитарних болести чија је стопа морбидитета у порасту.  Стопа болести система за дисање у паду је у седам последњих година. На четвртом месту у обољевању предшколске деце налазе се симптоми, знаци и патолошки клинички и лабораторијски налази чија је стопа такође у порасту.

Водеће место у обољевању школске деце у Јужнобанатском округу имају болести система за дисање; најчешће дијагнозе у оквиру ове групе болести су акутне упале ждрела и тонзила, чији се проценат смањује посматрано шест година уназад. На високом четвртом месту су повреде, тровања и последице деловања спољних фактора. У првих пет група болести у морбидитету школске деце, као и код предшколског узраста налазе се симптоми, знаци и патолошки клинички и лабораторијски налази. Овај податак индиректно говори да је неопходно побољшати квалитет рада у здравственој заштити школске деце.

 Жене у Јужнобанатском округу пате најчешће од три групе болести, и то болести мокраћно-полног система, тумори и болести везане за трудноћу, порођај и бабиње. Стопе морбидитета код ове три групе су у опадању у односу на 2009. годину. Најчешће дијагнозе болести су запаљења женских карличних органа, поремећаји менструације и болести климактеријума.

У морталитету становништва Јужнобанатског округа као и током 2014. године водеће место имају болести система крвотока и тумори на другом месту. У 2015. години болести система за дисање заузимају треће место, као и у 2013. години, а током 2011. године су заузимале пето место. Стопа морталитета код болести система крвотока  показује тенденцију смањивања током последњих седам година, док стопа умирања код осталих водећих група болести расте.

Оставите коментар

PANpress
%d bloggers like this: