Покрајински премијер обишао реконструисани Интернистички блок Опште болнице Панчево

Мировић: Завршен важан посао за читав здравствени систем у Србији

Недостају још нови кревети

Током прошле недеље Интернистички блок Опште болнице Панчево је усељен, након комплетне реконструкције која је трајала 18 месеци. Данас, 20. маја, реконструисану зграду посетили су представници Покрајинске владе, на челу са Игором Мировићем, председником Покрајинске владе.

Он је рекао да је завршен важан посао за читав здравствени систем у Србији.

„Објекат је био у веома лошем стању. Старе слике ове болнице биле су понижавајуће, били су то услови недостојни човека. Ми смо од 2016. године од када смо преузели руковођење владом, свакодневно предузимали мере да стање у боници доведемо до овог нивоа и радили на набавци најсавременије опреме“ казао је председник Мировић.

Покрајина је за реконструкцију 8.000 квадрата Опште болнице Панчево и набавку најсавременије опреме укупно уложила 744 милиона динара. Додао је да ће Покрајинска влада наставити са инвестицијама здравствених установа у Панчеву и у Војоводини.

„Наставићемо са додатним улагањима у опремање панчевчке болнице. За три године уложили смо 7 милијарди динара за реконструкцију здравствених установа у Војводини, а сада нас чека адаптациј  суботичке и сомборске болнице, као и радови у  Клиничком центру Војводине“, рекао је Мировић.

Нови апарати за дијализу

Осврнуо се и на проблем одласка медицинских радника и лекара у иностранство. Истакао је да сада панчевачка болница има тренутно 50 лекара на специјализацији, што је велик број, али да се и даље мора радити оспобљавању младих људи који ће заменити искусне лекаре. Напоменуо је да држава мора да ради на повећању зарада, како би задржала људе који су најпотребнији здравственом систему.

Покрајински секретар за здравство доц. др Зоран Гојковић, рекао је да је задовољан како данас изгледа панчевчка здравствена установа, али није задовољан јер у болницу нису стигли нови кревети.

„За девет месеци није завршен посао јавне набавке, а влада је дала новац још пре годину дана. Ми морамо мењати Закон о заштити права понуђача, јер је недопустиво да се у здравственим објектима на било који начин опструира набавка опреме, јер пацијенти не могу да чекају. Радићемо на томе, имамо обећање да ће поступак бити завршен у наредних месец или два, и тада ћемо имати стварно најсавременије место за лечење у јужном Банату“, закључио је Гојковић.

Др Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево подсетио је да деценијама није улагано у Интернистички блок, и напоменуо да су у новој згради сада смешетеан још два одељења – Грудно и Неуролошко, која су такође била у врло лошем стању. Панчевачкој болници гравитира 200.000 пацијаната, а на Интерном одељењу годишње се лечи преко 5.000 пацијената.

Обновљен базен на Одељењу рехабилитације

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: