За предшколце и школарце

Конкурс за децу поводом Светске недеље дојења

Поводом Светске недеље дојења, која се обележава од 1. до 7. августа, Завод за јавно здравље Панчево и ове године подржава активности Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић – Батут”. Институт организује конкурс „Подржимо дојење“ за предшколску и школску децу, која могу да пошаљу ликовне и литерарне радове. Текст конкурса доступан је на линку.

Вртићи могу током августа и септембра да организују и своје изложбе и најбоље радове пошаљу Заводу за јавно здравља Панчево до 22. септембра. Предшколцима ће се прикључити деца из основних школа почетком школске године, а резултати конкурса ће бити објављени током кампање „Национална недеља промоције дојења”, која се обележава од 2. до 9. октобра.

Светска недеља дојења се већ 25 година обележава у више од 170 земаља света како би се повећали знање и свест о значају и предностима дојења и обезбедила подршка дојењу у циљу унапређења здравља мајке и детета. Светска алијанса за подршку дојењу (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) иницирала је ову кампању како би се интензивирале активности на заштити, промоцији и подршци дојењу, а сваке године акценат је на различитим темама од значаја за дојење.

Циљеви Светске недеље дојења 2017:

Информисање – разумевање значаја заједничке акције у оквиру четири тематске области Циљева одрживог развоја.

Препознавање своје улоге у активностима и шта може да направи разлику.

Унапређење сарадње и утврђивање области од заједничког интереса.

Подстицање заједничког рада како би се постигли Циљеви одрживог развоја до 2030. године.

Дојење је витални део одрживог развоја и значајна компонента глобалне акције окончања потхрањености. Веће стопе искључивог и континуираног дојења могу бити постигнуте само сарадњом у свим секторима и кроз све генерације.

„То је најједноставнији, најздравији и најекономичнији начин да се обезбеди правилна исхрана новорођенчета. Дојење је превентивна интервенција са највећим потенцијалом очувања живота, кључни фактор преживљавања, здравља и благостања одојчади и мајки“, кажу у Заводу за јавно здравље Панчево.

Предности дојења за новорођенче/одојче: обезбеђује правилан раст и развој, подстиче развој и сазревање одбрамбеног система, смањује ризик од гојазности, подстиче развој интелигенције, штити од многих болести и инфекција смањује ризик од појаве алергија и друго, док је за мајку дојење добро јер помаже успостављању емоционалне везе са дететом, смањује крварење после порођаја, смањује ризик од појаве малигних обољења дојке и јајника, смањује ризик од постпорођајне депресије и друго.

Дојење није само питање које се тиче жена, нити искључива одговорност жена – заштита, промоција и подршка дојењу је колективна друштвена одговорност коју сви делимо. Подршку мајкама које доје могуће је обезбедити на различите начине. Традиционално, подршку пружа ужа, али и шира породица. Потребна је, међутим, подршка шире околине, а поред здравствених радника и саветника за дојење и подршка пријатеља, као и заједнице у целини, саопштавају из Завода.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: