Пораст изнад граничних вредности поленових зрна у Панчеву од 11. августа

Концентрација полена амброзије на максимуму

У наредним недељама очекује се повећање интензитета цветања и полена у ваздуху, најављује др Дубравка Николовски из Завода за јавно здравље Панчево

Амброзија је једна од високо алергених биљака чија полинација у ово доба године, од половине августа до половине септембра месеца, достиже максимум интензитета.

Мерна станица за мониторинг полена у Панчеву је забележила прву појаву поленових зрна амброзије крајем јуна, али њен пораст изнад граничних вредности се бележи од 11. августа, када већ након неколико дана достиже високе концентрације у ваздуху.

То може да доведе до појаве алергијских реакција код свих особа које имају ову врсту алергије.

„Ове године су због обилнијих киша ризичне концентрације биле детектоване касније у поређењу са прошлом годином, када су прве средње концентрације забележене 2. августа, а већ након пет дана су достигле висок ниво. Дневне концентрације полена амброзије које се односе на 34 календарску недељу су варирале од 170 – 445 поленових зрна/м3 ваздуха, тако да су током целе недеље биле високо ризичне по здравље опште популације. У наредним недељама се очекује повећање интензитета цветања амброзије и концентрације полена у ваздуху“, најављује др Дубравка Николовски,  спец.хигијене и руководитељка Одељења хигијене у Заводу за јавно здравље Панчево.

Она напомиње да је амброзија веома агресивна биљка која се врло лако шири и заузима нове територије, угрожавајући тиме не само биљни свет, већ и људско здравље. Лако се разноси и најблажим ветром, а једна биљка може у току само једног дана да произведе до 2,5 милијарде зрна.

„Утисак је да грађани још нису довољно схватили озбиљност овог проблема. Неопходно је континуирано кошење свих зелених површина и искорењивање амброзије, како у приватном, тако и у друштвеном власништву, а посебно површина које се налазе ван града и о којима нико не води рачуна. Климатске промене и глобално загревање ће у будућности погодовати распростирању амброзије уколико се не учине напори да се она уништи“, сматра докторка.

Тачан број људи који има симптоме поленских алергија се не зна тачно. Прати се обољевање у здравственим установама које гравитирају територији коју покрива мерна станица у Панчеву на годишњем нивоу, али се очекује да је тај број знатно већи, јер се извесан број пацијената не јавља лекару.

Докторка наглашава да је у прошлој години је показана значајна корелација између алергијског коњунктивитиса и дневних концентрација полена амброзије код болничких пацијената који се лече у Општој болници Панчево.

„Препорука је да се осетљиве особе лече под надзором лекара и да редовно узимају прописану терапију још пре почетка цветања амброзије, док се тегобе као што су кијање, запушен нос, свраб носа, секреција из носа, црвенило и сузење очију уз свраб, хроничан умор, малаксалост, кашаљ, бол иза грудне кости и отежано дисање, нису појавиле. Терапија укључује антихистаминике, код тежих случајева и инхалационе кортикостероиде, а добар вид терапије је и десензибилизација“, објашњава др Дубравка Николовски.

Осетљиве особе треба да примене мере заштите у смислу да смање изложеност алергену, што подразумева да не излазе напоље у преподневним сатима када је сунчано и ветровито време, да проветравају просторије после 11 сати, да изађу напоље тек поподне или увече, а боравак у природи да планирају после кишних дана када су концентрације полена у ваздуху ниске. Након повратка треба се одмах истуширати, опрати косу и променити одећу како би се уклонио полен са површина тела. Важно је и одржавање просторија за боравак чистим, а веш не треба сушити напољу.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: