Резултати мониторингу полена Завода за јавно здравље Панчево

Концентрација полена амброзије десет пута већа од граничних вредности

Почетком месеца мониторинг полена Завода за јавно здравље Панчево забележио је готово једанаест пута већу концентрацију амброзије од граничних вредности. Извештај о резултатима мерења алегреног полена на територији града Панчева и околине Завода за јавно здравље Панчево од 31. августа до 6. септембра, показује да је највећа концентрација поленових зрна амброзије измерена 1. септембра – 347 по метру кубном, наспрам 30 поленових зрна/м3 ваздуха, колика је гранична вредност. Најмање полонових зрна амброзије у овом периоду измерено је 6. септембра – 117 поленових зрна/м3 ваздуха.

Мирјана Митровић из Агенције за заштиту животне средине, каже за Блиц да се цветање амброзије не смирује и да ће трајати до краја месеца. Она је додала да је ситуација последњих дана поприлично лоша, а да мерења показују и по 20 пута веће вредности од оних граничних када не осећамо никакве тегобе због алергије, те да је најгора ситуација у Војводини, и у Београду.

Особе које су осетљиве на полен амброзије, додаје Митровић за Блиц, изложене су скоро 20 дана великим количинама овог алергена, додаје руководилац мониторинга алергеног полена у Агенцији. Тако дуга изложеност овом алергену и у тим количинама „кумулативно делује на организам“.

Забележена су цветања још неких алергених биљака попут коприве, конопље, штирева и корова. Иако, на пример, коприва сама по себи није јак алерген, у комбинацији са овим вредностима компликује ствари алергичним особама, каже Митровићева.

„Добра ствар је да амброзија у овом тренутку полако завршава своје цветање и обично бих рекла да од 15. септембра можемо да очекујемо олакшање – међутим, не и ове године. Кише које су очистиле ваздух уједно су залиле вегетативну масу амброзије и то је парадокс. Киша је у једном тренутку смањила вредност алергених полена, али је поспешила раст амброзије. Тако да мислим да олакшања неће бити пре 20. септембра, осим ако у међувремену не буде кише која ће додатно смањити вредности полена у ваздуху“, наводи Мирјана Митровић.

Ивана Предић, Блиц

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: