Обележавање Светског дана борбе против сиде, 1. децембра

КОМПАС-ова кампања и бесплатно тестирање на ХИВ

Поводом Светског дана борбе против сиде, 1. децембра, Креативни омладински центар Панчева за борбу против сиде (КОМПАС), организоваће у петак, 30.новембра, одржати локалну кампању под називом „ХИВ не дискриминише, немој ни ти”, која има за циљ да информише младе људе и подигне свест о овој битној теми.

Волонтери активисти ће украсити дрвеће у на Корзоу, у центру Панчева, црвеним трачицама (red ribbon) које симболизују борбу против сиде осванути на Корзоу града. Уз то, трачице ће се видети из излога многих градских бутика на реверима лутака.

Такође, истог дана од 12 до 15 сати испред Музичке школе, у Улици Живојина Мишића, биће постављен КОМПАС-ов штанд где ће млади уз чајеве моћи да се угреју и учествују у интерактивним радионицама. Биће у прилици да допуне и покажу своје знање о ХИВ-у и сиди, а волонтери активисти ће им бити на располагању уколико буду имали било каквих питања.

Грађани и грађанке ће моћи да посете изложбу посвећену овој болести, која је такође едукативног карактера, те ће људи добити основне информације и сазнати нове термине, како се ХИВ преноси а како не и шта урадити по питању заштите као и где се тестирати.

Током целог дана, куповином било ког црвеног безалкохолног пића у кафићима по центру града, добија се кондом и порука која подсећа грађане и грађанке на Светски дан борбе против сиде.

Увече истог дана, одржаће се журка у кафићу „Форма” која ће бити у прводецембарском духу. Гости и гошће ће добити бесплатне презервативе и учествовати у креативним радионицама. Улаз ће се наплаћивати симболичних 50 динара, али биће бесплатно за оне који су претходно освојили ваучер учествујући на радионици на нашем штанду.

Традиционално 1. децембар ће обележити и Завод за јавно здравље Панчево, који ће организовати тестирање и саветовање на ХИВ и то: у суботу 1. децембра, 8 до 12 сати и 3. децембра, од 10 до 12 сати, Улици Вука Караџића  бр. 8 (бивша Железничка амбуланта).

Сви заинтересовани могу доћи на тестирање које је анонимно, бесплатно, није потребан упут, не заказује се, обавезно не доручковати. Све евентуално потребне додатне информације могу се добити позивом броја 310-466.

 

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: