Вирус грипа све агресивинији

Једна жена умрла у Панчеву због компликација, епидемије за сад нема

Тренд обољења сличних грипу је у порасту у свим општинама, осим у Опову

Женска особа рођена 1968. године преминула је у уторак, 12. фебруара у Општој болници Панчево, од компликација изавзваних вирусом грипа AH1N1.

Како смо сазнали у Општој болници пацијенткиња је била дајбетичар, а преминула је од упале плуća. Ипак, како каже др Александра Живковић, пр менаџерка Опште болнице, међу оболелима од грипа, са компликацијама, има и здравих људи и младих људи. На Одељењу интезивне неге тренутно су још четири пацијента и они су на респиратору.

Према речима др Душанке Милошев Жиловић, начелнице Инфективног одељења Опште болнице Панчево, у последње две недеље повећан је број пацијената који леже на том одељењу због компликација изазваних вирусом грипа. Тренутно су попуњени капацитети одељења и на њему се налази око 35 пацијената, углавном са пнеумонијом плућа.

„Задржавање у болници зависи од клиничке слике, али обично се задржавају на стационарном лечењу седам до десет дана. Међу пацијентима има и оних који нису хронични болесници, и углавном су средњих година“, рекла је докторка за наш портал.

Иако се број заражених вирусом грипа, према подацима Завода за јавно здравље Панчево, повећава у Јужномбанатском округу, епидемије још нема.

Према подацима Завода за јавно здравље Панчево у периоду од 4. до 10. фебруара, под надзором је била популација од 25.193 становника, укупни интензитет активности вируса грипа је на нивоу средњег интензитета, али двоструко више у односу на прошлу недељу посматрања и тренд обољења сличних грипу је у порасту у свим општинама, осим у Опову.

Анализом Популационог надзора пријава ОСГ за 2018/2019 годину (од 01.10.2018. –  10.02.2019године), праћењем целе популације Јужнобанатског округа, укупан број пријављених са ОСГ износи 3648,  што је 36% више у односу на исти период посматрања у сезони  2017/18 године (2629), наводе у Заводу.  Највише заражених је у узрасној групи од 5 до 14 година (број пријављених 311), затим следе 0 до 4 година (број пријављених 114).

Од почетка надзора  узорковањем од стране Завода за јавно здравље Панчево, у  Центру за вирусологију, Одељење за инфлуенцу и друге инфекције Института за јавно здравље Војводине тестирањем је потврђена инфекција вирусом грипа типа А(H1N1) код три пацијента: један из опште популације (Панчево), два из Опште болнице Панчево (1- пацијент из Панчева, 1-из Алибунара), а вирусом грипа типа А код  једног пацијента из сентинелног надзор – Одељења за здравствену заштиту деце Дома здравља Панчево.

Узорковањем од стране Инфективног оделења Опште болнице Панчево на Институту за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“ – PCR тестирањем потврђена је инфекција вирусом грипа типа AH1P/2009  код седам болнички лечених пацијената (5-Панчево, 1-Ковачица, испред Инфективног одељења ОБ Панчево, пријављен са смртним исходом који се може повезати са грипом, 1 -Ковин).

 

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: