Институт за јавно здравље Војводине: здравствени систем у изузетно тешкој ситуацији

У јужбном Банату је током последња 24 сата забележено нових 176 случајева заразе корона вирусом, нешто мање него претходних дана. Највише позитивних је у Панчеву – 81, затим следи Ковин – 27, Алибунар – 22, Вршац – 15, Бела Црква – 13, Опово – 10, Ковачица- 6 и Пландиште – 2.

Институт за јавно здравље Војводине и даље оцењује епидемиолошку ситуацију у АП Војводини као ванредну, са даљом тенденцијом погоршања.

Током претходног викенда у Војводини је регистровано 2.117 нових случајева. У свим општинама региструју се високи нивои оболевања. Највећи пораст забележен је у Новом Саду где је регистровано 677 нових случајева.

У овом тренутку број регистрованих активних случајева у АП Војводини је 15.651, али Институт процењује да је тај број далеко већи.

Здравствени систем је у изузетно тешкој ситуацији, упозоравају из Института.

У овом тренутку на територији свих општина ситуација се оцењује као ванредна, осим у општини Ада где се ситуација оцењује као изразито неповољна, на граници преласка у ванредну.

Институт апелује на све да се настави са неопходним стриктним спровођењем проглашених мера контроле преношења болести како би се умањиле последице тренда раста броја оболелих и омогућило функционисање здравственог система

Институт за јавно здравље Војводине моли грађане Војводине да се понашају одговорно и препоручује да се стриктно придржавају свих мера предострожности и упутстава надлежних епидемиолошких служби, као што су:

Поштовање физичке дистанце од најмање 2 метра;
Избегавање задржавања у затвореном простору у којем борави велик број људи, попут угоститељских објеката у касним сатима, различитих прослава, забава где се пева и гласно говори, где долази до блиског контакта јер се тиме омогућава пренос веће количине клица и појава теже клиничке слике;
Обавезно ношење заштитних маски у свим затвореним просторима, посебно где је већи број људи (јавни превоз, кафићи, ресторани, пијаце и сл.);
Обавезну примену маске за хроничне болеснике и старије од 65 година и на отвореном;
Препоручено ношење заштитних маски на отвореном за здраве
Редовно прање руку односно употреба дезинфекционих средстава на бази алкохола;
Препоручујемо особама које су биле у контакту са потрђеним случајевима да остану у самоизолацији 14 дана од последњег контакта.

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: