Четири године зграда РФЗО под заштитном оградом

И даље без решења – услови за запослене и осигурнике веома лоши (ФОТО)

Када је 2014. године постало јасно да фасада која отпада са зграде у којем је смештена панчевачка филијала Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО), на углу улица Војводе Радомира Путника и Мите Топаловића, може да угрози живот и здравље људи и буде претња по безбедност околине, на наредбу Грађевинске инспекције постављена је заштитна ограда. И дан данас она је ту јер власници објекта нису у потпуности поступили по решењу градске инспекције.

Како смо сазнали у Градској управи Града Панчева, РФЗО не плаћа комуналну таксу за закуп јавне површине јер према јер Закону о финансирању локалних самоуправа буџетски корисници према немају ту обавезу.

Унутрашњост зграде

Зградом газдује држава, а корисници просторија су Републички фонд за здравствено осигурање и Републички фонд за пензионо и инвалидско осигурање (ПИО). Према Закону о планирању и изградњи, власник објекта за који је издата употребна дозвола одговоран је за његово одржавање, додајемо неодржавање. ПИО фонд се из објекта иселио 2010. године у нову зграду на Тргу Мученика 6а.

У Грађевинској инспекцији кажу да корисници зграде (РФЗО и ПИО) нису у потпуности поступили по решењу, те да је оно на снази докле год се то не деси. Иако су инспектори наредили ограђивање фасаде и у кругу дворишта филијале где се налази Лекарска комисија, тај део објекта није ограђен. Решење инспекције подразумева и поправку крова, како би се спречило прокишњавање, обијање малтера са потклобучених делова уличне и дворишне фасаде.

Другим решењем из јула 2014. године инспектори су забранили коришћење дела објекта, степенишног простора док се не уклоне недостатци због којих је мера изречена. У међувремену они су уклоњени, и степениште је сада у функцији.

Двориште

Jош тада из РФЗО-а рекли да се ради на проналажењу другог пословног простора за рад филијале (спекулисало се да би то могла бити зграда Привредне банке, а затим и недовршена зграда Завода за јавно здравље Панчево), јер је за адаптацију потребно много новца – преко 700 милиона динара.

Како бисмо добили нове информације везане за будућност поменуте зграде и услове рада запослених и осигураника, обратили смо се Драгу Терзићу, в.д. директору панчевачке филијале РФЗО. Иако је он био расположен за разговор, званичне одговоре нисмо добили јер надлежни из Београда нису одобрили изјаве за медије.

За четири године тек нешто мало је урађено – закрпљен је кров и уређена шалтер сала. У јеку изборне кампање, у априлу 2016. године свечано је отворен градски простор у Жарка Зрењанина 14, намењен РФЗО, који је локална самоуправа адаптирала. На том месту су се издавале нове картице здравственог осигурања, али само до септембра те године, јер је уочено да је простор превише мали за осигуранике. Тада су послови издавања картица пребачени у стару зграду, али остала је могућност подизања каритца и у новом објекту, све до септембра 2017. године. Тада се РФЗО иселио из њега. Ове године, 21. августа простор је издат у закуп фирми Градком бил ДОО, на пет година.

Унутрашњост шалтер сале

Зграда РФЗО у Улици Војводе Радомира Путника 6, је утврђена за споменик културе 2013. године. Према подацима Завода за заштиту културе Панчево, крајем прве деценије 20. века, подигао ју је Карло Витигшлагер млађи, штамар и књижар који је након смрти оца са успехом наставио његова рад. Штампарија и књижара радила је до 1937. године.

Објекат поседује архитектонско- стилске, културно-историјске и амбијенталне вредности. С обзиром да се налази у главној градској улици, у зони заштићеног старог градског језгра, представља значајан допринос историјском наслеђу града, пише у Одлуци о утврђивању зграде Социјалног за споменик културе.

Завод је утврдио и се следеће мере заштите: очување изворног изгледа спољашње архитектуре и ентеријера, ажурно праћење и одржавање коструктивно-статичког система, кровног покривача, фасада, ентеријера и исправности инсталација; забрана радова који могу угрозити статичку безбедност споменика културе.

Двориште у којем се налази Лекарска комисија

Иначе, пројекат реконструкције зграде „Социјалног“ урађен је 2008. године. Потписао га је Норис инжењеринг, а као инвеститор се наводи Републички завод за здравствено осигурање.

У Заводу за заштиту споменика културе кажу да је пројекат добио њихову сагласност. И поред тога никада није реализован.

Зграда из Улице Мите Топаловића

 

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: