Велико интересовање за тестирање

Грађани Панчева се жале да нема тестова, из Завода поручују – мора да се закаже

Грађани који су се јавили Н1 тврде да у Заводу за јавно здравље Панчево претходних дана нису могли да ураде тестирање, јер су им надлежни рекли да тестова нема довољно. Ипак, директорка те институције каже да је ситуација под контролом и да због великог интересовања тестирање на ЦОВИД-19 од сада мора да се закаже.

Од када је утврђено да има коронавирус, седамдесетједногодишња Љубица Глишић је две недеље провела у болници. Потом је 14 дана била у кућној изолацији. Каже и да су је лекари обавезали да након тога, мора опет да се тестира.

Међутим, када је кренула у панчевачки Завод за јавно здравље да утврди да ли се излечила, наишла је на затворена врата.

„Када сам дошла у Панчево и дошла до шалтера и онда су казали да нису у могућности да нас тестирају, да немају тестова довољно, да се не може од јуче поподне да се заказује, и да они добијају одређени број тестова да ме чак не могу ни заказати, јер не зају колики ће број тестова да добију из Новог Сада“, рекла је Глишић.

Међутим, директорка Завода тврди другачије. За Н1 наводи да је због великог интересовања, уведено правило да се тестирање ради на заказивање и по приоритету.

„Због великог притиска ми смо од јуче увели заказивање и очигледно госпођа која вам се јавила није добро разумела, значи требало је да закаже телефоном, телефон се налази на сајту Завода и на Фејсбук страници Завода и на микробилошкој лабораторији и да се закаже тестирање“, рекла је Љиљана Лазић, директорка Завода за јавно здравље Панчево.

Н1: Ако неко дође лично, а не закаже?

Лазић: Ако неко дође лично, а није заказан у зависности колико тог дана имамо заказаних, ако могу да се приме биће примљени.

Н1: Је л’ имате довољно тестова у Панчеву?

Лазић: Имамо довољно.

Да је ситуација са тестирањем на територији Војводине под контролом, уверавају из Покрајинског секретаријата за здравство.

„Сви пацијенти на територији Аутономне покрајине Војводине тестирају се у складу са медицинским индикацијама и препорукама надлежних стручних служби Министарства здравља и Института за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут. До сада није било никаквих притужби грађана“, истакао је Покрајински секретаријат за здравство Зоран Гојковић.

Иначе, надлежни у покрајни су раније тврдили да се у Војводини дневно тестира од 200 до 300 људи. Међутим, последњих недеља ти подаци јавности нису позанти, због тога што надлежни из Министарства здравља на сајту Ковид 19, те информације више не објављују.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress