Како загађење ваздуха утиче на здравље

Фине честице најопасније по респираторне органе

Најугороженији деца и старе особе

Сваке године од октобра до марта, током грејне сезоне, ваздух у Панчеву је загађен, због повећаних вредности чађи и суспенованих честица. Мониторниг Завода за јавно здравље Панчево из децембра ове године показује да је током више дана, вредност чађи у ваздуху била повишена, а у ваздуху је била и висока концентрација суспендованих честица, величине 10 и 2,5 микрона. Уместо дозвољених 50 микрограма по метру кубном, мониторинг је показивао вредности од 122, односно 128 микрограма.

То је уобичајена слика у зимским месецима, каже др Дубравка Николовсаки, руководитељка Одељења хигијене у оквиру Центра за хигијену и хуману екологију Завода за јавно здравље Панчево, и додаје да се квалитет ваздуха није много променио у последњих пет година.

Она је за наш портал објаснила како загађивачи утичу на здравље људи:

„У ваздуху Града Панчева највише присутни загађивачи су чађ и суспедновна честице до 10 микрона, али и фине честице од 2,5 микорна. Ове ситније су опасније јер лакше стигну до реписратоних органа, до најдубљих слојева плућа и ту изазивају запаљенске промене. То може довести и до хроничних тегоба, које су највише изражене код осетљиве популације, а то су деца и стари“.

Она додаје да је највеће загађење на мерном месту Нова Миса, а да су главни разлог – инвидуална ложишта. Осим тога проблем је и саобраћај. Наша саговорница објашњава да Светска здравствена организација скреће пажњу на повезаност загађења ваздуха са здравственим стањем становништа, али да у нашој земљи нема циљаних епидемиолошких студија како би се добили потребни подаци, упоредили и установио обим проблема, као и решења.

Општи могући патофизиолошки путеви повезаности изложености репирабилним честицама и
кардиопулмонарног морбидитета и морталитета (Pope, Dockery, 2006).; www.chem.bg.ac.rs

Како се наводи у тексту на сајту Хемијског факултета у Београду, Суспендоване и респирабилне честице у урбаним срединама, главне компоненете од којих се састоје респирабилне честице су: неоргански јони (нитрати, сулфати, метали као што су гвожђе, олово, манган, цинк, ванадијум…); органска једињења (феноли, органске киселине и алкохоли); елементарни угљеник (елементар карбон – ЕЦ) који се пре свега емитује приликом процеса сагоревања; органски угљеник (органиц царбон – ОЦ) који је и примарног и секундаарног порекла. Уколико доспеју до плућа честице успоравају размену кисеоника и угљен -диоксида, скраћујући дах. То доводи до већег напрезања срца, које у условима повећаног напора како би компезовао смањени унос кисеоника. Обично, људи који су најосетљивији на овакве отежане услова обољевају од респираторних болести као што су енфизем, бронхитис, астма и срчани проблеми, пише у студији.

Наша саговорница, др Дубравка Николовски, каже да сваки грађанин и грађанка може да допринесе бољем квалитету ваздуха.

„Када градимо кућу требамо да размишљамо о алтернативним изворима енегрије, о топлотним пумпама. Стару столарију треба заменити новом, јер тако штедимо на грајању, а лети на хлађењу. Та инвестиција ће се исплатити, јер размишљамо о наредних 10, 100 година, а не само тренутно. Треба напоменути да је велики загађивач у кућним условима и дим цигарете“, наглашава др Дубравка Николовски.

Извор загађења могу бити и депоније, недовољно чисте улице, али према докторкиним речима у граду се о томе води рачуна. Локална самоуправа већ неколико година субвенционише прикључење домаћинстава на гас, а ове године за ту намену биће издвојено 5,5 милиона динара. Неке општине финансирају и замену столарије ради енергетске ефикасности, што у Панчеву није случај.

Градски мониторниг ваздуха је током децембра бележио високе концентрације суспендованих честица на више мерних места, али ти подаци, како су нам рекли у Секретаријату за заштиту животне средине ГУ Панчево, нису у потпуности валидни. Концентрацију суспендовани честица од 988,69 микрограма по метру кубном, 5. децембра, на мерном месту Војловица, објаснили су ремонтом система.

И у новој години на мерном месту Завод, повећане су вредности суспендованих честица.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: