Институт за јавно здравље Војводине се огласио после месец дана

Епидемиолошка ситуација у Војводини несигурна

У Панчеву се не зна број активних случајева оболелих од корона вируса

Институт за јавно здравље Војводине објавио је после месец дана каква је епидемиолошка ситуација у Покрајини. Према њиховим подацима, тренутно је 594 активних случајева на територији АП Војводине. Највећи број активних случајева је у Новом Саду – 250. Из Института епидемиолошку ситуацију у АП Војводини оцењују као несигурну.

„Иако је присутан опадајући тренд оболевања, још увек је присутна широка географска распрострањеност и активност вируса на територији покрајине, што указује на потребу примене мера заштите и у наредним недељама. Активни случајеви су присутни у 37 од 45 општина у АП Војводини“, наводи се сајту Института.

Током претходне две недеље на територији АП Војводине дошло је до континуираног пада броја регистрованих случајева у односу на претходни епидемијски талас.

Дневни број регистрованих случајева се креће у распону од три до четрнаест. Међу оболелима доминира радно активно становништво.

Институт позива све да се настави са неопходним спровођењем проглашених мера контроле преношења болести како би се наставило одржавање тренда оболевања на ниским нивоима и апелује на грађане Војводине да се понашају одговорно, и да се стриктно придржавају свих мера предострожности и упутстава надлежних епидемиолошких служби, као што су: поштовање физичке дистанце од најмање једног метра; избегавање задржавања у затвореном простору у којем борави велик број људи, попут угоститељских објеката у касним сатима, различитих прослава, забава где се пева и гласно говори, где долази до блиског контакта јер се тиме омогућава пренос веће количине клица и појава теже клиничке слике; ношење заштитних маски у затвореном простору где је већи број људи (јавни превоз, кафићи, ресторани, пијаце и сл.); обавезну примену маске за хроничне болеснике и старије од 65 година и на отвореном; редовно прање руку односно употреба дезинфекционих средстава на бази алкохола; препоручује се особама које су биле у контакту са потврђеним случајевима да остану у самоизолацији 14 дана од последњег контакта.

Иначе, епидемилошка ситуација у Панчеву је непозната, јер ниједна институција и установа не објављује податке у вези са оболелима од корона вируса. Наша редакција недељама не успева да добије те податке, иако се редовно обраћамо Градкој управи града Панчева, и Институту за јавно здравље Војводине, док се Завод за јавно здравље Панчево прогласио нендалежним за давање информација о корона вирусу. Ипак, 3. септембра, др Љиљана Лазић, директорка Завода за јавно здравље, изјавила је за РТВ Панчево да се на дневном нивоу на територији целог округа региструје од три до пет оболелих.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress