После годину и по дана

Ефекти решавања кризе у Апотеци Панчево-сви објекти затворени, рачун у блокади 562 дана

Павлов: министарства треба да реше проблеме, град да реализује одлуке

На последњој седници Скупштине града Саша Павлов, градоначелник Панчева изјавио је одговарајући на иницијативу самосталног посланика о оснивању скупштинског тела које би се бавило решавањем проблема у Апотеци Панчево, да се на решавању проблема ради свакодневно већ годину и по дана. Колико су ти напори успешни говоре и следеће чињенице. Прогресивно пропадање Апотеке Панчево, чији је оснивач Град Панчево почело је у децембру 2015. године, али је њен крах заправо започет са доласком директорке Бранке Милојевић, која је постављена на то место политички.

Када је већ установа опљачкана и девастирана, она је и смењена, у јулу 2015. године после трогодишњег директоровања, а град је декларативно кренуо у решавање проблема и отплату нагомиланих дугова. Дуг апотеке је око седам милиона евра.

Биланс градских и републичких власти у реанимацији Апотеке је следећи: данас су сви објекти Апотеке затворени, у 2/3 објеката нема струје, главни софтвер је однео власник, те није могуће књижење и евидентирање, судски извршитељи су запленили све што је вредно, али и даље заказују продају имовине једном недељно, последњу плату шездесет и деветоро запослених примило је за новембар 2016. године, рачун је у блокади 562 дана у износу од 473.684.484,91 динара, од тада ниједна кутија лека није набављена…

Како је могло да се чује на седници Скупштине последња три месеца Апотека је предмет бројних контрола, те им се одређују казне за правна, ако и за физичка одоговрна лица, као да апотека нормално ради. Чланови Управног одбора су у децембру прошле године поденли оставке, а Надзорни одбор се није састајао од јула 2016. године када је изабран нови састав.

Како је градоначелник обавестио јавност, на последњем састанку у Министарству здравља. који је одржан прошле недеље, разговарало се току спровођења одлуке о максималном броју запослених, и према његовој оцени тек када се та одлука спроведе стање у Апотеци биће много јасније. Он је истакао да су министарства та која треба да реше проблеме у Апотеци, док локална самоуправа треба те одлуке да реализује.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: