Седма Колопроктолошка радионица

Двојица британских стручњака поново у Панчеву

Колопроктолошка радионица почела је данас у Општој болници и у Културном центру у Панчеву, извођењем операције уживо, док је за сутра 19. октобар, предвиђен редовни састанак хируршке секције СЛД. 

Скупу на којем је уживо у Културном центру Панчево преношена лапароскопска операција из Опште болнице,  присуствовало је око сто педесет лекара из Србије и света. Међу гостима било је и стручњака из Русије, Велике Британије, Португала и Ирана.

Операцију рака дебелог црева лапароскопском методом, као и претходних година извео је светски познати хирург из Енлгеске проф др Амџад Парвајз. Он је гост нашег града већ пети пут, и од тада, до данас како каже много тога је унапређено у панчевчакој болници.

„Спрски лекари су веома талентовани, и могу да стану раме уз раме са колегама са Запада. Почели смо пре четири године овде да радимо са врло мало инструмета, а данас смо оперисали са апаратом који спада у последњу реч технологије коју можете наћи било где у свету. То је доказ да само треба веровати и имати жељу да промените неке ствари у својој околини“, нагласио је доктор.

Напредак који оцењује као импресиван, види и редован гост панчевачке Колопроктолошке радионице др Ричард Коен, један од водећих колоректалних хирурга Енглеске и директор GI Services at University College London Hospital. Он је истакао да је одушевљен што у Панчеву види нову опрему која ће омогућити још боље извођење лапароскопских операција.

Захваљујући компанији „Алмекс“, панчевачка Општа болница је недавно добила лапароскопски стуб, марке Шторц, који спада у последњу реч технике. Др Младен Јанић, хирург у тој здравственој установи и организатор Колопроктолошке радионице каже да је то показатељ да пенаестогодишњи труд њега и његових колега неко препознао.

Он је изнео податак да је у Општој болници у последње две године од 164 операција дебелог црева, 97 обављено лапароскопском методом, а све захваљујући врхунским стручњацима који су им обучавали наше хирурге.

Лапароскопска метода се у свету примењује већ више од две деценије. Реч је неинвазивној методи која има бројне предности у односу на класичну хирургију јер се пацијенти много мање задржавају у болници, свега три до четири дана, мања је могућност за добијање болничких инфекција, а опоравак је бржи.

У Србији таква врста хирургије је сада веома популарна, али према речима др Младена Јанића проблем је што нема инструктора, због чега је посета стручњака попут др Ричарда Коена и проф др Амџада Парвајза веома драгоцена.

 

 

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress