Акција Ротари клуба Панчево, Удружења привредника Панчево, USAID и појединаца

Донација Општој болници Панчево: оперативна лампа за ортопедију

Ортопеди годишње ураде преко 1.000 операција

Здруженом акцијом Ротари клуба „Панчево“, Удружења привредника Панчево, Америчке агенције за међународни развој (USAID) и донатора-појединаца, у Општу болницу  Панчево недавно је стигла најсавременија операциона лампа компаније Dräger.

Нова лампа, вредности око 24.000 евра, која има ЛЕД осветљење и емитују јасну светлост без одавања топлоте уз знатну уштеду електричне енергије, монтирана је у операционој сали коју користи Одељење ортопедије и трауматологије.

Начелник одељења др Михајло Митровић, објашњава за Панпрес да су до сада лекари у операционој сали користили лампу стару чак 50 година, те да ће им нови уређај умногоме олакшати рад.

„Разлика је велика. Претходна лампа је много грејала салу и није било лако радити. Нова лампа нам омогућава да одлично видимо оперативно поље и не греје салу. Такође, има уграђену камеру. Операције могу да се снимају и одмах емитују у тренутку, што је значајно за друге колеге које могу да посматрају оперативни процес ради едукације“, објашњава доктор.

У протеклих пет година рад на Одељењу ортопедије и трауматологије Опште болнице Панчево је према речима начелника, знатно унапређен, како у техничком смислу, тако и када је едукација лекара у питању, а уведен је и велики број нових операција. Опрема је такође како каже, на изузетном нивоу.

„Некада смо радили око 450 операција годишње, сада је тај број преко 1.000. У нашој болници годишње се укупно уради између 5.000 и 6.000 операција. Практично имамо сву опрему за хирургију читавог тела што се тиче ортопедије. Успели смо да уведемо и најсавременије имплатанте и то је поред едукције лекара, довело до тога да можемо да радимо све операције повреда и прелома костију читавог тела изузев кичме. Радимо протезе кука, спортску хиругрију, протезе рамена, колена, артоскопију, хирургију шаке, реконструктивну хирургију, микрохирургију шаке. Радимо и једну од најкомплекснијих операција карлице, и једина смо болница у Србији изузев клиничких центара у Београду и  Новом Саду, која то ради. Листа чекања је неколико месеци“, истиче др Митровић.

Наташа Лозовић, секретарка Ротари клуба „Панчево“, која је заједно са својим колегама, у петак, 20. октобра, обишла операциону салу, где је лампа инсталирана, каже да чланови Клуба када им се др Митровић обратио за помоћ у вези са набавком лампе, нису ни једног тренутка имали дилему да ли ће се одазвати позиву.

Чланови Ротари клуба Панчево и др Михајло Митровић

„Панчево заиста има изузетан тим ортопеда и пацијенти долазе у нашу болницу чак и из других центара, а ето годинама су радили са лампом која чак није могла ни да стоји фиксирано већ је неко морао да је придржава. Наша организација је хуманитарног карактера и увек чинимо све да помогнемо нашим суграђанима, талентованој деци, изузетним људима, а наша помоћ је пре свега усмерена на децу, школе и здравство“, наводи Лозовић.

Ово није први пут да Ротари клуб обезбеђује опрему за панчевачку болницу. Пре пет година заједно са другим Ротари клубом из Панчева – Михајло Пупин, купљен је најсавременији ултразвучни 4Д апарат за Одељење гинекологије. Инкубатори и сто за реанимацију за бебе, који није био у функцији у панчевачкој болници десет година, као и фото лампе, набављени су у сарадњи са Ротари клубовима из Америке, Велике Британије, Финске, Чешке у вредности од 64.000 евра.

Следећа акција коју ће реализовати Ротари клуб Панчево јесте куповина инструмента и помоћ школском оркестру Основне школе „Сава Жебељан“ из Црепаје, чији су чланови последњих неколико година освајали прво место на Републичкој смотри оркестара. Како нам је објаснила наша саговорница из Ротари клуба Панчево, због недостатка средстава деца нису успела да оду у Грчку на међународно такмичење, што ће им следећи пут управо Ротари клуб омогућити.

 

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: