Панчево добија Здравствени центар

Дом здравља и Општа болница поново под једним „кровом“

Новим Законом о здравственој заштити, који је ступио на снагу 11. априла, предвиђа се формирање нове мреже здравствених установа и обједињавање домова здравља и болница.

До 2009. године панчевачке здравствене установе – Дом здравља и Општа болница функционисале су као једна установа – Здравствени центар Јужни Банат.

Пре десет година дошло је до раздвајања две установе, тако што је Дом здравља Панчево прешао у надлежност локалне самоуправе, а Општа болница под ингенерцију Покрајине.

Новим Законом о здравственој заштити, који је ступио на снагу 11. априла, предвиђа се формирање нове мреже здравствених установа и обједињавање домова здравља и болница.

О плану мрежа здравствених установа у Војводини одлучиваће Покрајинска влада, док ће за остали део републике план правити Министарство здравља.

Како смо сазнали, новом мрежом панчевачке здравствене установе – Дома здравља и Општа болница биће обједињене, што нам је потврдио и др Слободан Овука, директор панчевачке болнице.

Из Покрајинског секретаријата за здравство обавестили су нас да је тај секретаријат оформио Радну групу, коју чине представници Института за јавно здравље Војводине, Покрајинског секретаријата за здравство, Покрајинског Фонда за здравствено осигурање и здравствених установа секундарног и терцијарног нивоа здравствене заштите.

Према новом Закону о здравственој заштити, Покрајинска влада и Покрајински секретаријат за здравство добијају нове надлежности и преузимају оснивачка права над 44 Дома здравља у Војводини. Задатак радне групе је да изради Предлог Планa мреже здравствених установа, како би се нови Закон о здравственој заштити адекватно применио“, стоји у одговорима Секретаријата достављеним нашој редакцији.

Наводи се и да ће након завршетка обимне и детаљне анализе здравственог стања, броја старосне структуре становништва, постојећег броја, капацитета и распореда здравствених установа, степена урбанизације, развијености и саобраћајне повезаности појединих подручја, доступности здравствене заштите, потребног обима одређеног нивоа здравствене делатности, економских могућности и других чинилаца, Радна група донети Предлог решења Плана мреже здравствених установа, о чему ће, како пише, јавност бити благовремено обавештена.

Из Министарства су пре неколико месеци саопштили за Новости, да се здравствени центри поново уводе како би се спајањем општих болница и домова здравља боље искористили кадрови, простор и опрема.

Оваквим решењем омогућено је спајање немедицинских и медицинских делатности, које су често и у истом дворишту, укључујући и дијагностичке и специјалистичко-консултативне делатности – навели су у Министарству здравља, и истакли да ће постојање здравствених центара бити рационалније, те да ће пацијенти бити задовољнији.

Ивана Предић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: