Промоција давалаштва и хуманости

Добровољни даваоци – хероји који спашавају животе

У јужном Банату од септембра до децембра 2018. године сакупљено 1.000 јединица крви мање него у истом периоду предходних пет година

Национални дан добровољних даваоца крви, 11. мај, обележен је јуче, на Корзоу, у Градском парку, промоцијом давалаштва и добровољних даваоца крви на уличном штанду. Догађај су организовали Црвени крст Панчево, и Служба за трансфузију Опште болнице Панчево.

Др Радмила Раилић Ристовска трансфузиолог и председница комисије за добровољно давалаштво Градске организације Црвеног крста Панчево, рекла је да је та организација вођена принципима као што су: хуманост, непреистрасност, универзалност, независност, добровољност, јединство.

„Желимо да подсетимо на значај који су хумани људи – добровољни даваоци крви у читавом Јужнобанатског округу па и у самом Панчеву дали свих протеклих деценија. Даваоци крви заслужни су да буду поменути у свакој прилици, како би јавност била свесна постојања армије људи која сваког дана`крвари` – пружа руку и даје крв, како би остали живели безбедно. Када су људски животи угрожени, они хероји који спашавају животе“, истакла је она и додала да јединице крви представљају национални ресурс, и национално благо.

Хиљаду јединица крви мање него истом периоду предходних пет година

Подестимо, у складу за новим Законом о трансфузијској медицини, који је ступио на снагу 1. јануара 2019. године, од 1. септембра 2018.  године, у Панчеву послове прикупљања, прераде и теситрања крви, уместо Службе за трансфузију крви Опште болнице Панчево, преузео је  Завод за трансфузију крви Војводине. Панчевачка Служба функционише као банка крви, која се бави чувањем продуката од крви, испитивањима, праћењем примене и компликације трансфузионалног лечења.

Општа болница се снабдева пре свега из Новог Сада, сваког другог дана болничко возило одлази у Покрајински завод по нове резерве крви. По потреби крв се узима и из других установа које прикупљају крв, а налазе се на територији града Београда.

Докторка Раилић наглашава да се нови закон спроводи са циљем да прикупљање крви буде рационалније, безбедније- то се односи на нове технологије тестирања крви, као и да крв буде доступна свима подјенако. Тамо где има вишкова, треба проследити тамо где недостаје.

Она каже да је у 2018. години прикупљено 12 одсто мање јединица крви у односу на предходну годину – на нивоу целе Србије, што је било и очекивано, те да је потрошња крви смањена је за 8 одсто. Подаци показују да је у јужном Банату од 01. септембра до 31. децембра 2018. године, сакупљено 1.000 јединица крви мање него у истом периоду предходних пет година, када је на располагању било 5.500 јединица крви. Од јануара до априла просечно 256 људи је месечно поклонило течност коју живот значи.

„Надаље, а то се догодило у оквиру реформи трансфузија и у земљама у окружењу, очекује се већи број прикупљених јединица крви. Ипак, оно што нам не иде у прилог, када размишљамо о повећању броја прикупљених јединица крви, јесте то да се један број становника исељава из земље, а они припадају популацији људи који су способни да дају крв, мушкарци и жене између 18-65 година“, истиче докторка.

Разлог мањег броја прикупљених јединица крви у највећој мери је ограничено време када крв може да се да, а то је средом од 9-12 сати у Цревном крсту Панчево, као и на акцијама у средњим школама, Петрохемији , РНП и насељеном месту Качареву, закључује докторка.

Јелена Трифуновић, стручна сарадница Црвеног крста Панчево, одговара да за сада нема могућности да се акције организују и у по подневним терминима, јер је Завод ограничен у људству и средствима, али да постоје обећања да ће током наредне године Покрајински завод набавити трансфузиомобил, чиме се отвара могућност за нове термине и организацију акција у насељеним местима.

Заблуде и недоумице

Најчешће заблуде са којима се сусрећу запослени у Црвеном крсту када је давалаштво у питању су:

„Да се може постати завистан од давања крви, што је нетачно. Тачно је да се постаје завистан од тог доброг осећаја који имамо када смо свесни да смо спасили живот или можда три живота. Друга заблуда је да се крв која се узме од давалаца продаје, што такође није тачно.“

Како би млади научили што више о добровољном давалаштву и како не би имали горепоменуте заблуде и недоумице, у средњим школама у Панчеву, два пута годишње се одржавају мотивациона предавања, које држе наставнице Медицинске школе Стевица Јовановић“. Једна од њих Снежана Михајловић,  каже да су матуранти заитересовани за ову тему и да на акцију која се периодично одржава у њиховој школи, дође велики број деце. На последњој акцији чак 70 ђака је дало крв.

Наше саговорнице апелују на удружења грађана, мале приватне фирме, спортска удружења, да се јаве Црвеном крсту и да организовано дођу да дају крв, како би помогли људима којима је црвена течност неопходна.

Још један од разлога је и то што су тренутно у Служби за трансфузију Опште болнице Панчево резерве крви ниске. Ипак, како напомиње др Радмила Раилић Ристовска и поред тога што је број прикупљених јединица крви опао до овог тренутка, оперативни програми нису одлагани, редовно се одвијају, а сви витално угрожени пацијенти су збринути.

Ивана Предић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: