Светски дан здравља, 7. април

Депресија-хајде да разговарамо

Симптоми: губитак енергије, промена апетита, поремећај сна, анксиозност, смањена концентрација…

Светски дан здравља, 7. април, Дом здравља Панчево обележиће низом акција. У Дому омладине од 8 до 10 сати биће организовани превентивни прегледи за све запослене у тој установи, док ће у Основној школи „Свети Сава“ бити одржано финале такмичења „Здрава школа“.

Истим поводом у петак, 7. априла, у малој сали Градске управе од 13 сати, Завод за јавно здравље Панчево у сарадњи са Центром за едукацију и истраживање у медицини, екологији и социологији и Српским лекарским друштвом – Друштво лекара Војводине организује предавање „Депресија и физичка активност“.

У оквиру овогодишње кампање стручњаци Завода за јавно здравље Панчево у сарадњи са Спортским савезом Панчево спроводе анкету за одрасле спортисте и испитују да ли постоје предиспозиције за депресивно понашање. Остали заинтересовани грађани старости од 18-40 година живота, без обзира да ли су чланови неког спортског клуба и да ли су физички активни могу такође учествовати у испитивању и попунити анкету која је доступна на сајту Завода и новој Facebook страници „Завод за јавно здравље Панчево“.

Ове године Светски дан здравља посвећен је депресији и обележава се под слоганом „Депресија – хајде да разговарамо”.

Како саоштавају лекари Завода за јавно здравље Панчево, депресија је болест коју карактерише туга, губитак интересовања за догађаје из непосредне околине, уз немогућност обављања свакодневних активности у трајању од најмање две недеље. Људи који пате од депресије имају неколико карактеристичних симптома: губитак енергије, промену апетита, поремећај сна, анксиозност, смањену концентрацију, осећање безвредности, кривице и безнађа и мисли о самоповређивању или о самоубиству.

Према подацима Светске здравствене организације, на глобалном нивоу 322 милиона људи пати од депресије (4,4 одсто светске популације). Депресија је главни узрок 800.000 самоубистава годишње на светском нивоу и представља други водећи узрок смрти међу млађом популацијом (узраста од 15 до 25 година живота).

Депресија је један од водећих узрока оптерећења становника болестима у Србији. Према извештају Светске здравствене организације из 2017. године од депресије у Србији пати 419.302 особе (5 одсто популације). У укупном рангирању поремећаја здравља, од 18 одабраних поремећаја здравља, депресија је била на четвртом месту.

Депресија више оптерећује жене код којих заузима треће место, док је код мушкараца оптерећење депресијом на шестом месту. Забрињава податак да је чак 21,1 одсто становништва старих 85 година или више имало симптоме депресије, али их они нису препознали као такве.

У 2016. години у Јужнобанатском округу је евидентирано четири случаја афективних поремећаја (поремећаја расположења) у предшколској, 48  школској и 5322 случаја у одраслој популацији. У овој групи обољења се налази и депресија.

Циљ овогодишње кампање је да се повећа број људи који ће потражити помоћ, а који имају симптоме депресије. Разговор са особама од поверења може бити први корак ка опоравку од депресије. Разговарајући о депресији са члановима породице, пријатељима, здравственим радницима, у школама, на радном месту, социјалним установама, у медијима може се смањити стигма која је повезана са депресијом.

Светска здравствена организација у овогодишној кампањи посебну пажњу посвећује онима које депресија су најчешће погађа: адолесцентима и младим одраслим особама, женама у репродуктивном добу (нарочито после порођаја) и старијим особама (преко 60 година).

 

Ивана Предић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: