Епидемилошка ситуација у Војводини и Новом Саду

Број хоспитализованих особа због теже клиничке слике и даље расте

У последња 24 сата у Војводини су регистрована 122 нова случаја

Од почетка епидемије у Србији у марту, па до 7. јула, у АП Војводини је регистровано укупно 2.107 случајева који су потврђени RT PCR методом, међу којима је у Новом Саду 778, саопштио је Институт за јавно здравље Војводине.

У последња 24 сата у Војводини су регистрована 122 нова случаја, међу којима је 60 из Новог Сада. У току јучерашњег дана болест је регистрована у свим окрузима у Војводини.

Број хоспитализованих особа због теже клиничке слике и даље расте, као и број оболелих којима је потребна механичка вентилација.

У Институту закључују да епидемиолошка испитивања указују да су оболевању код највећег броја случајева допиринела окупљања попут организованих прослава, свадби, забава и слично. Овим скуповима је присуствоавао већи број људи, и оствариван је велики број блиских контакта у затвореном простору, као и на отвореном без коришћења заштитне маске. Тиме су створени сви услови за масовније преношење болести.

„Здравствени систем АП Војводине је под све већим оптерећењем и неопходно је хитно спровођење мера контроле преношења болести и успоравање изразито растућег тренда оболевања. У ковид систем додатно се укључује још пет болница из АП Вовјодине, а за потребе лечења блажих и умерено тешких случајева“, кажу у Институту.

Епидемиолошка ситуација у АП Војводини и је несигурна са тенденцијом погоршања, посебно у Граду Новом Саду.

Институт за јавно здравље Војводине је позвао грађане и грађанке Војводине да се понашају одговорно и препоручује да се стриктно придржавају свих мера предострожности и упутстава надлежних епидемиолошких служби, као што су:

  • Поштовање физичке дистанце од најмање једног метра;
  • Избегавање задржавања у затвореном простору у којем борави велик број људи, попут угоститељаских објеката у касним сатима, разчичитих прослава, забава гдесе пева и гласно говори, где долази до блиског контакта јер се тиме омогућава пренос веће количине клица и појава теже клиничке слике;
  • Ношење заштитних маски у затвореном простору где је већи број људи (јавни превоз, кафићи, ресторани, пијаце и сл.);
  • Обавезну примену маске за хроничне болеснике и старије од 65 година и на отвореном;
  • Редовно прање руку односно употреба дезинфекционих средстава на бази алкохола;
  • Препоручујемо особама које су биле у контакту са потрђеним случајевима да остану у самоизолацији 14 дана од последњег контакта.

Број заражених особа у граду Панчеву, излечених и преминулих, од Ковид-19 од почетка епидемије још није познат. Питања на ову тему послали смо Институту за јавно здравље Војводине и Заводу за јавно здравље Панчево, а одговоре још чекамо.

Редакција

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: