Завршена реконструкција Интернистичког блока панчевачке здравствене установе

Болница за 21. век

Како је најављено Игор Мировић, председник Покрајинске владе, која је обезбедила 600 милиона динара, посетиће Опшу болницу Панчево, у понедељак, 20. маја

После 18 месеци извођења радова, реконструкција Интернистичког блока Опште болнице Панчево је завршена, и током јучерашњег дана сви лежећи пацијенти су пребачени на одељења. Комплетно је уређено 8.000 квадрата, а у зграду Интернистичког блока усељена су још два одељења – Грудно и Неурологија, који су такође до сада били смештени у неадекватним објектима.

Како је најављено Игор Мировић, председник Покрајинске владе, која је обезбедила 600 милиона динара за адаптацију, посетиће Опшу болницу Панчево, у понедељак, 20. маја.

Директор болнице др Слободан Овука, прецизирао је за наш портал који радови су изведени:

„Обновљена је комплетна инфраструктура – нова електро мрежа, канализациона мрежа, инсталација медицинских гасова, киосеника, централна климатизација, нов кров. Изграђени су нови унутрашњи преградни зидови, нова конорарна јединица, нова јединица за актуни мождани удар, нова хемодијализа. Свака свака соба има тоалет. Веома сам задовољан квалитетом изведених радова, и што ће коначно запослени и пацијенти боравити у установи која одговара 21. веку“.

Он је додао да је термоенергетска ефикасност подигнута на највиши ниво, те да ће уштеда енергије бити значајна. Такође, урађена је и нова канализациона мреже, што ће спречити надирање подземних вода на Одељење физикалне медицине и рехабилитације, што је до сада била традиција.

У згради се налазе три лифта, захваљући којима ће пацијенти са одељења бити слати директно на диганостику која ће бити смештена у приземљу зграде, као и Пријемно одељење. У подруму ће као и до сада бити смештено Одељење физикалне медицине и рехабилитације, које је добило нови базен. На првом спрату ће се налазити Грудно и Неуролошко одељење, а на остала три Интерно.

Пријемна служба је проширена, а од сада ће кола Хитне помоћи довозити пацијенте на улаз некадашње Медицине рада, из Пастерове улице, уместо уласка у такозвани тунел.

Базен на одељењу Рехабилитације. Фото: Општа болница Панчево

У нове просторије стигла је и савремена опрема и болнички сетови, који има свака соба и захваљујући њима може да буде пружи полуинтезивну негу.

Набавка тих сетова за коју је Покрајински секретаријат за здравство издвојио 50 милиона динара, један су од разлога продужења рока извођења радова, каже Овука. Првобитно је најављено да ће радови који су почели у октобру 2017. године, трајати шест месеци, док је рок извођења радова пројктанта био 12 месеци.

„Процес набавке сетова трајао је три месеца и ја сам се одлучио да се радови пролонгирају због тога да бисмо добили сетове, јер питање је да ли би накнадно могли да их набавимо. Други разлог продужења радова јесте велики број људи на хемодијализи, чак 150 и врло је било тешко радити у условима реконструкције и пружити сваком пацијенту адекватну услугу. То сам успели, за 18 месеци смо имали преко 20.000 дијализа и 1.500 снимања скенером. За мене је то била највећа одговорност. Трећи разлог је недовршен и несавршен пројекат реконструкције Интернистичког блока који смо затекли на суду, када смо дошли овде у августу 2016. године. Због тога смо имали чак 300 допуна пројекта, тако да мислим да је рок од 18 месеци био оптималан“, закључује директор.

Он се нада да адаптација болнице неће стати на Интернистичком блоку. Још је много објеката у болничком кругу који вапе за реконструкцијом. На томе се већ ради – пројектовање санације свих објеката у кругу те здравствне установе, и ван њега (Очно одељење, Инфективно, Дечја болница, ОРЛ..) је у поодмаклој фази. Болница то ради у сарадњи са градом, који је издвојио новац за пројектовање, а средства за радове би наредне године требало да обезбеди поново Покрајинска влада.

Завршена реконструкција Итернистичког блока панчевачке здравствене установе

 

 

 

 

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: