Вредна донација Ротаријанаца и УСАИД

„Бициклом за бебе“: Душан Милојков прешао више од 8.000 километара и прикупио део новца за опрему на Дечјем одељењу панчевачке болнице

Акцији се придружили УСАИД и Фондација Ротари, а прикупљено је укупно више од 67.000 долара. Набављена су два инкубатора, сто за реанимацију и три лампе за фототерапију.

Велико срце и добра воља били су довољни познатом панчевачком бициклисти и стонотениском тренеру Душану Милојкову, да се отисне у авантуру на бициклу дугу више од осам хиљада километара, од Панчево до Брисела, како би помогао најмлађим суграђанима и суграђанкама Панчева. Наиме, он је током тог двомесечног пута, уз подршку Ротари кулба Панчево, анимирао и друге Ротаријанце, како у земљи тако и у свету (придружили су се Ротаријанци из Панчева, Смедерева, Београда, САД, Чешке, Словачке, Енглеске и Финске), да донирају средства за куповину опреме за Дечје одељење панчевачке болнице.

Акцији су се придружили и УСАИД и Фондација Ротари и у оквиру пројекта покренули пројекат „Срца Европе“ који се реализује у 12 земаља.

Милојков каже је у од помоћника директора Опште болнице у Панчеву доктора Слободана Продановића, сазнао да су болници потребни нови инкубатори за новорођенчад, те је прикупљен новац у вредности од 67.280 долара потрошен на куповину два инкубатора (једног стационарног и једног покретног), стола за реанимацију и три лампе за фототерапију.

                   Душан Милојков

„Овакве акције ми причињавају велико задовољство и осећај је феноменалан. Једва чекам нову бициклистичку етапу коју смо планирали за прошлу и ову годину, али није било могуће извести због епидемије. План ми је да стигнем до Москве бициклом, и да током пута прикупљам средства поново за децу Панчева и Општу болницу, за набавку холтера и пулсног оксиметра, што је сада како ми је пренето од руководства болнице, потребно Дечјем одељењеу“, каже Душан Милојков.

Нова опрема је већ у употреби, а симболично уручење уприличено је у петак, 16. јула, у просторијама Опште болнице Панчево. Помоћник директора болнице др Слободан Продановић, захвалио је члановима Ротари клуба и УСАИД-у на донацији и рекао да се у Панчеву годишње роди између 1.500 и 1.800 беба, а да од тог броја 300 до 600 дође на Дечје одењење панчевачке болнице. Циљ оваквих акција је смањење смртности новорођенчади, која је како је Продановић рекао на републичком просеку који износи шест до седам беба на њих 10.000.

Тод Ендруз, в.д директора мисије УСАИД казао је да се ове године навршава 20 година партнерстава са Србијом и нагласио да ће мисија наставити да подржава грађане и институције. Подсетио је да је УСАИД помогао реконструкцији и обнављање свих топлотних пумпи у панчевачкој болници.

Примопредаја донације, представници Опште болнице и Ротари клуба Панчево

Наташа Лозовић, председница Ротари клуба Панчево је рекла да се Ротаријанци овде не заустављају и да је покренута следећа акција куповине опреме за одељење ортопедије панчевачке болнице.

Ивана Предић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: