Резултати анализа Завода за јавно здравље Панчево

Безбедно купање на Тамишу, Качаревачком језеру, на Белој стени

Не препоручује се купање на купалиштима у Глогоњу, мољици, Банатском Брестовцу и Иванову где је квалитет воде IV класе – слабог еколошког статуса

Узорковање површинских вода спроведено у среду и четвртак, 28. и 29. јуна показало је да је квалитет воде у реци Тамиш на купалиштима у Панчеву, Јабуци, Опову и Сакулама задовољавајући, односно да спада у III класу (умерени еколошки статус). Такође, према резултатима анализа који спроводи Завод за јавно здравље Панчево безбедно је купати се и на језеру у Качареву, на Белој стени  на Дунаву и Белоцркванским језерима. Грађани се могу безбедно освежити купањем и на панчевачком отвореном базену.

Не препоручује се купање на купалиштима у Глогоњу, мољици, Банатском Брестовцу и Иванову где је квалитет воде IV класе – слабог еколошког статуса.

Завод  врши испитивања квалитета површинских вода -Тамиш, Дунав, Поњавица, језеро у Качареву и Иваново по захтеву и за рачун Града Панчева,  и испитивања квалитета површинских вода – Белоцркванска језера по захтеву и за рачун ДЈУП „Белоцркванска језера“, а на основу закључених уговора.

„Сви ови резултати показују тренутно стање површинских вода, због чега за купаче увек важе препоруке да је туширање пре (на базенима) и после купања на свим купалиштима обавезно. Посебну пажњу корисници базена треба да обрате на употребу тоалета, коришћење дезинфекционих баријера пре уласка у базен, коришћење обуће само за базен, личних пешкира и њихово свакодневно прање, и на правилно одлагање отпада“, наводе у Заводу.

На надлежнима је да осим свакодневног праћења рада и поштовања процедура сигурног функционисања базена и контроле дезинфекционих средстава, свакодневно одржавају хигијену простора око базена, површине стаза и свлачионица, површине справа и предмета око базена.

Домаћим животињама не треба дозволити приступ нити јавним, нити кућним базенима, као ни на јавним купалиштима.

„Сваки боравак на сунцу треба да буде умерен уз коришћење заштите од сунца и искључиво у раним преподневним или каснијим поподневним часовима. Уз лагану исхрану и доста течности, без алкохолних пића, ово лето може се лепо провести на многим нашим купалиштима“, саветују у Заводу.

Ивана Предић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: