Недељни извештај мониторинга полена Завода за јавно здравље Панчево

Без повишених концентрација полена у ваздуху, почиње период активности трава

Последњих дана у природи су пристуне и такозване „маце“, које како наводи прим др Дубравка Николовски настају приликом пуцања плода тополе, али не изазивају алергијске реакције

Резултати предходног недељног испитивања полена Завода за јавно здравље Панчево, показују да у 19. календарској недељи ове године није било повишених концентрације полена у ваздуху. Највише измерене концентрације полена су биле за полен букве 44 поленових зрна/m3 ваздуха 10. маја, и за полен траве 39 поленових зрна/m3 8. маја, што је значајно мање од граничне вредности од 60 поленових зрна/m3 ваздуха за све биљне врсте које се прате у мониторингу полена, осим за полен амброзије чија је гранична вредност 30 поленових зрна/m3 ваздуха, објашњава прим др Дубравка Николовски, руководитељка Центра за хигијену и хуману екологију Завода за јавно здравље Панчево.

Подаци показују да је и даље најактивнија полинација дрвећа, али да се полако улази у период активности трава. У поређењу са прошлом годином, почетак и дужина трајања полинације одређених биљних врста и концентрације полена у ваздуху су сличне, објашњава докторка.

Последњих дана у природи су пристуне и такозване „маце“, које како наводи прим др Дубравка Николовски настају приликом пуцања плода тополе, али не изазивају алергијске реакције јер нису полен. Ипак, доводе до свраба и иритације носне слузнице, те долази до кијања, сузења и других реакције које су сличне алергијским. Међутим, оне могу бити преносиоци полена других биљних врста који је присутан у ваздуху и који се за њих закачи. Полен тополе има средњу алергеност.

У пролеће цветају  јова и бреза чији је полен високо алерген, а у другој половини лета и у јесен у ваздуху је присутан полен амброзије. Малу алергеност, од врста које су детектоване у овом периоду, имају полен букве, јавора, врбе, граба, четинара и дуда.

Многи реагују на полен трава и поједине врсте коприва, тако да ове особе треба да избегавају шуме и паркове у периоду њихове интензивне полинације, нарочито у јутарњим часовима, саветује докторка. Након шетње потребно је опрати руке, окупати се, опрати косу и пресвући одећу, а мере превенције се односе и на кућне љубимце, које треба по повратку из шетње очеткати и опрати.

Подаци о оболевању од алергијских оболења која настају као последица утицаја полена на територији коју покрива станица за мониторинг полена у Панчеву показују да су се лекарима Дома здравља највише обраћали пацијенти са алергијском астмом, а лекарима у болници пацијенти са  алергијским кијавицама.

Кретање полена са аеропалинолшком прогнозом може да се прати на веб страницама Завода за јавно здравље Панчево и Агенције за заштиту животне средине.

„Информације о концентрацијама полена у ваздуху су једна од смерница за избор правовремене превенције и терапије коју одређује изабрани лекар. Ове информације могу да се користе и за урбано планирање када се доносе одлуке коју врсту дрвећа садити у јавним парковима, али и на личним поседима. Све јавне установе и појединци треба редовно да прате податке о присутности полена у ваздуху у наредном периоду ради планирања редовног кошења траве. Ово је најважнија мера у превенцији алергијских реакција на траве и корове, што се нарочито односи на полен амброзије који је најјачи алерген. Сада је време када треба применити мере на њеном кошењу пре цветања и радикалном уништавању на свим површинама“, истиче наша саговорница.

Она подсећа да у доба када је још увек актуелна епидемија корона вируса треба обратити пажњу на сваки симптом који личи на поленску алергију. Изузетно је важно да се у наредним недељама и даље поштују све мере превенције вирусних инфекција, а које се посебно односе на ношење личне заштите, смањење контаката са другим људима, држање дистанце приликом боравка у јавним објектима, али и у парковима и на другим отвореним површинама, апелује докторка.

Ивана Предић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: